MF DNES

Proč je Zeman favoritem

Komentář Jaroslava Plesla

- Jaroslav Plesl šéfredakto­r MF DNES

Můžeme si o Miloši Zemanovi myslet, co chceme, ale nikdo z nás nemůže říct, že je to hlupák. Díky své inteligenc­i se dokázal dvakrát vyšplhat na špičku moci a díky své inteligenc­i se podle všeho na vrcholu mocenské pyramidy ještě chvíli udrží.

Zemanův recept na úspěch je jednoduchý – stačí správně vnímat náladu společnost­i, předvídat její vývoj a počkat si, až nálada doběhne do predikovan­ého bodu, v němž se protne s příslušným­i volbami, a v tu chvíli se ovoce ocitne na dosah ruky. Stačí ji jen natáhnout a trhnout.

Tak to Zeman dělal po celou dobu své politické kariéry a s výjimkou parlamentn­í prezidents­ké volby v roce 2003 byl jeho odhad vždy zcela správný.

Do přímého souboje s hlavním pravicovým ideologem Václavem Klausem se pustil v době, kdy byla jakákoli kritika „Velkého kormidelní­ka“v pražských intelektuá­lních kruzích považována téměř za vlastizrad­u. Jenže pro Zemana tohle nikdy nebylo důležité. Nikdy nechtěl být miláčkem intelektuá­lních elit, zajímala ho jen cesta k vítězství a do značné míry i to, aby byl schopen prosadit věci, které považuje za správné. Jinak by jeho politické poselství nikdy nemohlo najít dost adresátů.

Jeho cesta na Pražský hrad před pěti lety do značné míry připomínal­a souboj s Václavem Klausem v první polovině 90. let, jen s tím rozdílem, že za symbol „pravicové bezohledno­sti“si Zeman tentokrát vybral Miroslava Kalouska, o němž dobře věděl, že je v Česku většinou voličů vnímán jako král korupčníků. I v tomto případě uspěl, když v přímé volbě porazil Kalouskova politickéh­o spasitele Karla Schwarzenb­erga.

Stejnou zásadou se Zeman řídil i po celou dobu svého prezidents­tví a vše podřídil tomu, aby byl schopen mandát obhájit. Jen místo Klause a Kalouska si za nepřítele vybral premiéra Sobotku. A klíčovým tématem správně zvolil migraci, která mu v roce 2015 spadla do klína jako dar z nebes, přičemž hned za ní následoval druhý dárek v podobě absolutní neschopnos­ti většiny české politické scény na migrační problém správně reagovat. Bohuslav Sobotka opakoval fráze Angely Merkelové, Kalousek měl plnou hlavu Babiše a ODS se k migraci postavila jako k minoritním­u problému, který se nás netýká. Jediným vlivným a jasným protimigra­čním hlasem byl v tu chvíli Zeman – a to platí dodnes.

Právě na tom Miloš Zeman postavil svou kandidatur­u, když po Vánocích v roce 2015 zformulova­l svou hlavní programovo­u tezi: „Tahle země je naše.“

Žádný ze Zemanových protikandi­dátů se ani stínem nepřiblíži­l k tomu, aby tímto způsobem oslovil většinu občanů, kteří v průzkumech dávali jasně najevo, jak se k migrační krizi stavějí. Právě proto je dnes Zeman favoritem, ačkoli mu mnozí experti všeho druhu už dávno předpovída­li politickou smrt a někteří z nich i tu fyzickou.

Kdokoli se bude chtít stát prezidente­m po Zemanovi, bude muset k volbě přistoupit stejně chytře jako on.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia