MF DNES

Tohle od nás čekejte, až budeme na Hradě

- — Petr Suchomel a reportéři MF DNES

Neumíte si ani v den voleb vybrat vhodného kandidáta? Vyzkoušejt­e si, se kterým z nich se nejvíce shodujete. MF DNES jim položila patnáct stejných otázek na problémy, které bude muset příští prezident řešit. Zakroužkuj­te odpovědi, s nimiž souhlasíte, a na konci je sečtěte. Miloš Zeman se předvolebn­ích projektů neúčastní, své postoje navíc projevuje v praxi. Jak, to pro porovnání najdete v závěru tabulky.

Pokud by z prezidents­kých voleb odcházel Miloš Zeman poražen, zmizeli by od Hradu policisté s detektory kovů a hlava státu by v jednom kuse vysedávala na schůzích Sněmovny a Senátu.

Jsou to jediné dvě z patnácti otázek, na kterých se všichni Zemanovi vyzyvatelé shodli bez výjimky. MF DNES jim jich položila patnáct, aby si voliči mohli udělat rychlý obrázek, s kým nejvíce souznějí.

„Nepochybně bych chodil do parlamentu častěji,“řekl textař Michal Horáček. „Chci být aktivní prezident a komunikova­t s celou politickou scénou,“převtělil odpověď téměř do hesla z plakátu nejmladší z kandidátů, jedena čtyřicetil­etý lékař Marek Hilšer.

O kontrolách u Hradu si zase kandidáti myslí, že jsou nejen zbytečné, ale i nebezpečné pro čekající turisty. Jediný Vratislav Kulhánek se z odpovědi poněkud vykroutil. Byl by pro, „jakmile Evropa bude uvnitř svého prostoru natolik bezpečná, abychom mohli garantovat, že dokážeme ochránit hosty na Hradě, letištích, veřejných prostranst­vích a všude tam, kde před pár lety nebyly žádné bezpečnost­ní prohlídky,“napsal.

V praxi je samozřejmě otázkou, zda by prezident mohl podobu bezpečnost­ních opatření přímo ovlivnit. Dnešní prezidents­ká kancelář na nich trvá s odkazem na „bezpečnost­ní složky“. „Bez výjimky doporučily kontroly zachovat,“obhajoval je mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Dilema nerozhodnu­tých voličů patrně nerozsekne ani postoj kandidátů k obecnému referendu. Jediný, kdo by je nezavedl, je expremiér Mirek Topolánek. Ten však připouští „ústavní referendum“. Patrně má na mysli zvláštní referendum vyhlášené ústavním zákonem.

Nikdo z kandidátů pak nezpochybň­uje, že prezident musí odvolat ministra, navrhne-li mu to premiér. „Ústava je v tom jednoznačn­á,“připomíná Michal Horáček. Zbrojní lobbista Jiří Hynek sice na otázku odpověděl „ne“, ale ve vysvětlivc­e připustil, že pokud by premiéra nepřesvědč­il o svých výhradách, nic jiného by mu stejně nezbývalo.

Náročnější vyjednáván­í by předsedu vlády čekalo naopak při navrhování nových jmen do týmu. Ač obě otázky vypadají podobně, o tu druhou se prezidenti a předsedové vlád pravidelně přou od vzniku ústavy. Michal Horáček by kandidáta na ministra prověřoval svým svědomím, Jiří Hynek by opět zkusil vyjednávat, Mirek Topolánek by zase trval na čistém lustračním osvědčení.

Ano, či ne? Nepochybně!

MF DNES kandidáty oslovila s patnácti stejnými otázkami hlavně proto, aby se nerozhodnu­tý volič mohl podle jejich ANO/NE rychle zorientova­t. A protože některá z témat nejsou jednoduchá, dostali kandidáti možnost doplnit strohou částici vždy jednou vysvětlují­cí větou.

Jak se však ukázalo, byl to pro ně těžší úkol, než se zdálo.

Michal Horáček například nepochopil zadání a odpovídal rovnou v košatých větách. Jeho ANO a NE tak MF DNES musela zrekonstru­ovat podle odhadované­ho smyslu jeho odpovědí. Dokonce i v jednom případě, kde měl Horáček možnost říci jasné ANO, odpověděl „nepochybně“.

U jiných otázek se zase stalo, že jeden kandidát odpověděl ANO, druhý NE, načež se ve vysvětlují­cích větách ukázalo, že spolu souhlasí.

Typické to bylo u dotazu, zda může kabinet bez důvěry vládnout plnohodnot­ně. Podle Jiřího Drahoše ano, ale neměl by „činit zásadní rozhodnutí“. Podle Marka Hilšera ne – nesmí „dělat důležité změny“.

Jeden kandidát odpověděl ANO, druhý NE, načež se ukázalo, že spolu souhlasí.

 ??  ??
 ?? Jiří Drahoš ??
Jiří Drahoš
 ?? Pavel Fischer ??
Pavel Fischer
 ?? Petr Hannig ??
Petr Hannig
 ?? Marek Hilšer ??
Marek Hilšer
 ?? Michal Horáček ??
Michal Horáček
 ??  ??
 ?? Miloš Zenao ??
Miloš Zenao
 ?? Vratislav Kulháoek ??
Vratislav Kulháoek
 ?? Mirek Topoláoek ??
Mirek Topoláoek
 ?? Jiří Hyoek ??
Jiří Hyoek

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia