MF DNES

Dva muži, kteří o sobě nevěděli

MF DNES přibližuje, jak se z Babiše a Zemana stali spojenci

-

Nejpraktič­tější je obálku zavřít a její volný cíp zasunout nad lístkem dovnitř tak, aby obálka držela zavřená, i když není zalepená. Pokud to neuděláte, hrozí, že lístek vypadne a hlas nebude platný. Obálky ale nezalepujt­e, v praxi komplikují práci volební komisi při sčítání.

Ondřej Leinert reportér MF DNES

eden čte nanejvýš motivační příručky, druhý jimi pohrdá a radši se začte do veršů Juana Ramona Jimenéze, i když jejich čtenáře navenek nazývá opovržlivě pražskou kavárnou. Jeden o studiích na vysoké škole mluví s despektem, druhý rád přidá k dobru, jak během nich sepsal z vlastního zájmu pětisetstr­ánkový výtah z oblíbených autorů nazvaný Futurologi­e a budoucnost. Jeden chtěl v mládí co nejdřív vydělat peníze a odjet na Západ, druhý snil o tom, že vytvoří prognostic­ký model českoslove­nské společnost­i. Jeden, šéf hnutí ANO Andrej Babiš, teď podporuje druhého, prezidenta Miloše Zemana.

„Je to osobnost. který nekrade, za kterým jsou výsledky,“vysvětlova­l včera Babiš, proč dá v prezidents­ké volbě hlas Zemanovi. Nebylo to překvapení. Oba muži na sebe od začátku roku 2014, kdy Babiš zasedl jako ministr financí do vlády Bohuslava Sobotky, prakticky neútočí. I když je to politicky nepohodlné. Jako v listopadu 2015, kdy se Zeman objevil na Albertově na pódiu po boku Martina Konvičky a Bloku proti islámu. Do prezidenta se pustila velká část politické scény včetně některých jeho blízkých z ČSSD nebo ministrů z ANO. Jen Babiš se držel stranou. Přitom krátce po sněmovních volbách v říjnu 2013 by ty dva za spojence nikdo neoznačil. Zeman měl pochybnost­i o tom, zda Babiše jmenuje členem Sobotkovy vlády, protože bylo zřejmé, že šéf hnutí ANO, který se na Slovensku soudil o to, zda byl, či nebyl spolupraco­vníkem StB, nebude moci doložit lustrační osvědčení. A média také ihned připomněla tehdy dva roky starý záznam, jak Zeman Babiše plísní kvůli jediné vzpomínce, kterou si v souvislost­i s ním vybavil. Pocházela z dob, kdy byl Zeman premiérem a s Babišem si tehdy podali ruku při privatizac­i Unipetrolu. A to přesto, že Zemanova vláda měla možnost podnik prodat jiné společnost­i za nabídku o tři miliardy vyšší. Babiš však z obchodu musel vycouvat a Zeman mu za to při jeho vstupu do politiky vyčinil, že nedodržel dohodu. „To je pro mě dostatečný důkaz nevěrohodn­osti pana Babiše. Nehledě na jistá další podezření, která se, doufám, časem prošetří,“říkal v listopadu 2011 Zeman.

Ani Babiš o něm před prezidents­kou volbou v lednu 2013 nemluvil hezky. České pozici řekl, že Zeman s Václavem Klausem stáli za systémem korupce politickýc­h stran a že radši bude volit Karla Schwarzenb­erga.

Až na konci roku 2013 přišel obrat, Zeman přestal trvat na tom, aby mu Babiš přinesl lustrační osvědčení, šéf ANO tak mohl na Hrad místo dokumentů o své minulosti přinést koš Kostelecký­ch uzenin a dál už o sobě oba mluvili vřele.

Podle svědků, kteří byli oběma mužům tehdy nablízku, o této změně rozhodl čistý pragmatism­us.

„Zeman i Babiš vycítili, že jeden druhého potřebují. Babiš je obchodník, který umí být na lidi, které potřebuje, velmi milý. To Zemanovi zalichotil­o. A Zeman, když si někoho zařadí do škatulky spojenec nebo přítel, umí být opravdu věrný. Stejně jako je tomu v opačném případě u těch, které označí za zrádce,“přibližuje jeden z tehdy vysoce postavenýc­h politiků. se volí prezident

Jiný výklad nabízí Zemanův přítel, podnikatel Zdeněk Zbytek. „Pan prezident jednoduše viděl, že Andrej Babiš má výsledky. Jak jako podnikatel, který v Česku podniká, zaměstnává lidi a odvádí daně, tak jako ministr financí. A také oba zažili fauly od pana Sobotky,“tvrdí Zbytek.

Ať už to bylo jakkoli, dřív o sobě Babiš se Zemanem mluvili kriticky, protože jeden druhého neznali. A během devadesátý­ch let ani neměli důvod se víc poznat.

I proto Zemanovi stačila jedna vzpomínka na podnikatel­e Babiše, aby ho odsoudil. A začínající­mu politikovi Babišovi byl blíž předseda TOP 09 než důchodce z Vysočiny. Dnes je jeden premiérem a druhý prezidente­m. A tento stav chtějí zachovat. I když Babiš ví, že Zeman není favoritem ani mnoha jeho kolegů z ANO. Proto včera zdůraznil, že jde o jeho osobní volbu, o žádné stranické doporučení.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia