MF DNES

Volební servis Kdy hlas neplatí

-

K volbám smí přijít každý občan ČR, který má v Česku trvalý pobyt a dovrší 18. rok života ke druhému dni voleb. Hlasovat tedy mohou i ti, jimž bude osmnáct až zítra. Volební místnosti jsou otevřeny dnes od 14.00 do 22.00 hodin a zítra od 8.00 do 14.00 hodin. Volí se v obvodu trvalého bydliště. Kde přesně je vaše volební místnost, to zveřejňuje radnice na své vývěsce či internetu. V seznamu najdete svou ulici a podle ní adresu volební místnosti. Tuto možnost mají jen lidé, kteří na radnici předem požádali o voličský průkaz. Kdo tak dosud neučinil, už tuto možnost v prvním kole voleb nemá. S průkazem lze volit v jakékoliv volební místnosti v Česku i na zastupitel­ských úřadech v cizině. Pokud budete chtít volit jinde ve druhém kole (26. a 27. ledna, nezíská-li žádný kandidát nyní většinu), o průkaz lze na radnici požádat nejpozději do středy 24. ledna do 16.00 hodin. Žádáte-li písemně, musí být žádost s ověřeným podpisem doručena sedm dní před začátkem voleb. Platí pouze jeden lístek v úřední obálce. Nepočítá se tedy obálka prázdná ani obálka se dvěma či více lístky. Lístek také nesmí být přetržený. Naopak nevadí, pokud je zmačkaný, přeložený či natržený tak, že neodděluje jednotlivé části na více kusů. Rovněž nevadí, pokud je popsaný, jsou-li údaje čitelné. K takovému psaní se však nijak nepřihlíží. Musím za plentu? Ano. Volič musí lístek do úřední obálky vložit za plentou, aby bylo zaručeno, že volby jsou tajné. Komise by tedy měla dohlédnout na to, aby každý volič za plentou přinejmenš­ím prošel. Jinak by ho neměla nechat volit. Může mi někdo pomoci? Ano. Je-li volič nemocný či handicapov­aný, může mu pomoci jiná osoba. Nikdy za ním však nesmí za plentu člen volební komise. silná Člověk,

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Z kritiků partneři Prezident Miloš Zeman podpořil vládu Andreje Babiše, šéf ANO zase stojí za Zemanem v prezidents­ké volbě. Dřív přitom jeden druhého kritizoval­i.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Z kritiků partneři Prezident Miloš Zeman podpořil vládu Andreje Babiše, šéf ANO zase stojí za Zemanem v prezidents­ké volbě. Dřív přitom jeden druhého kritizoval­i.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia