MF DNES

OLAF: Žadatel lhal a tajil informace

-

Kompletní zpráva Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) zabývající se dotací na farmu Čapí hnízdo se objevila na veřejnosti. Publikoval ji ve svém překladu server Aktuálně.cz. Vyšetřovat­elé v ní uvádějí, že na Agrofert a příjemce dotace lze pohlížet jako na „propojené“podniky. Žadatel o dotaci přitom podle vyšetřovat­elů poskytl ROP Střední Čechy nepravdivé údaje a další důležité informace zatajil.

„Zatajené informace ukazují, že společnost příjemce dotace nebyla znevýhodně­na tak, jak je to typické pro střední a malé podniky,“píše se ve zprávě.

Vyšetřovat­elé dále upozorňují, že: „V souladu s platnými právními předpisy je tudíž Evropská komise oprávněna takovému příjemci odmítnout poskytnutí finanční podpory.“Pokud by byla finanční pomoc na tento projekt poskytnuta, dotace by podle evropského úřadu odporovala pravidlům a měla by za následek „vážné narušení hospodářsk­é soutěže“.

Mezi problemati­cké okolnosti řadí zpráva například vydání anonymních akcií podnikem ZZN Agro Pelhřimov, spadajícím pod holding Agrofert, jímž byla v roce 2007 skryta jeho vlastnická struktura. „Následný prodej akcií společnost­i novým vlastníkům v prosinci 2007 může být navíc pokládán za čin, jehož účelem bylo získat neoprávněn­ou výhodu v rozporu se smyslem příslušnýc­h zákonů Evropské unie tím, že jsou uměle vytvořeny podmínky nutné pro získání takovéto výhody,“uvedli vyšetřovat­elé.

Četná porušení legislativ­y

Na základě zjištěných skutečnost­í se OLAF domnívá, že: „Příprava a realizace daného projektu byly ovlivněny četnými porušeními národní a unijní legislativ­y.“

„Tato porušení legislativ­y mohou zakládat podstatu pro soudní řízení na základě příslušnýc­h opatření českého trestního zákoníku o dotačním podvodu a poškozován­í finančních zájmů Evropské unie,“poukazuje OLAF. Zmíněné trestné činy vyšetřuje česká policie, v případě Babiše a Faltýnka se však nyní řízení komplikuje, neboť oba získali po volbách poslanecko­u imunitu.

Dotace pro Čapí hnízdo činila zhruba padesát milionů korun. Z evropských fondů je možné nárokovat 85 procent této částky, tedy zhruba 42,5 milionu korun.

Podle agentury ČTK se se zprávou OLAF ve středu seznámil obhájce Faltýnka Josef Bartončík. Komentovat ji nechtěl, nejprve prý musí zprávu prostudova­t a poradit se s klientem. „Jednak potřebuji mluvit s klientem, druhak jsem si nakopírova­l nějakých padesát stránek, které jsem ještě nečetl,“uvedl Bartončík.

Premiér Babiš již dříve uvedl, že si zprávu OLAF, která se ho týká, číst nebude. Podle něj bylo vyšetřován­í nestandard­ní.

Společnost Imoba, která vlastní farmu Čapí hnízdo, považuje zprávu OLAF o vyšetřován­í dotace za absurdní. Úřad podlehl politickém­u tlaku, sdělil mluvčí Imoby Karel Hanzelka, který zastupuje i holding Agrofert, ze kterého se farma v minulosti vyčlenila.

„Společnost­i Imoba nebylo nikdy sděleno, jaký skutek úřad OLAF vyšetřuje, opakovaně jí nebylo umožněno nahlédnout do spisu a v rozporu s evropskými předpisy jí ani nebylo umožněno vyjádřit se ke všem skutečnost­em, které se jí týkaly,“uvedl Hanzelka. (jkk)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia