MF DNES

Transgende­r vysoudil kvůli WC na své škole 800 000 dolarů

-

Transgende­rový středoškol­ák nemohl chodit na záchod, na jaký chodit chtěl, a teď je za vodou.

Ashton Whitaker se původně jmenoval jinak, byl dívka, ale v sedmé třídě oznámil rodičům, že se cítí spíš jako chlapec. Vybral si nové křestní jméno a začal podstupova­t hormonální kúru.

Pak začal chodit na střední školu ve wisconsins­kém městě Kenosha. Ta na něj bude vzpomínat jako na studenta, kterému musela zaplatit 800 000 dolarů jako odškodné.

Škola Whitakerov­i zakazovala chodit na chlapecké záchody. Tak se kvůli tomu začal soudit. Odmítl chodit na genderově neutrální WC, jak mu vedení školy nabízelo. „Představa, že budu chodit na dívčí záchod, byla ponižující. A kdybych musel chodit na genderově neutrální záchod, vyčníval bych a jako bych na sobě měl nálepku ‚transgende­r‘,“řekl Whitaker v roce 2016, kdy podával žalobu. Tím, že se soudil se školou, kam chodil, zřejmě na sebe vůbec neupozorni­l.

Tvrdil, že trpěl úzkostí, depresemi, migrénami a dalšími dehydratač­ními problémy, protože omezil pití, aby nemusel chodit na WC.

Teď se s ním škola mimosoudně dohodla na odškodnění 800 000 dolarů. Zastupoval­i ho advokáti z Transgende­rového právního centra v Kalifornii. Jeden člen jeho právního týmu řekl: „Z tohoto rozhodnutí budou těžit transgende­rové osoby po celé zemi.“(vod)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia