MF DNES

Na Ukrajině se šíří názor, že byla okupována SSSR

Kyjev zvažuje vyhlásit období, kdy byl součástí SSSR, dobou okupace. Pokud to udělá, chce Rusko požadovat zpět území, která se k Ukrajině připojila za sovětských dob.

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Také Ukrajina slaví sto let od vyhlášení nezávislos­ti. Problém je v tom, jak se postavit k době, kdy byla součástí SSSR. V souvislost­i s výročím se objevil vážně míněný návrh vyhlásit tato desetiletí obdobím okupace, což Moskvu rozzuřilo.

Jen o pár dní později než samostatné Českoslove­nsko byla v roce 1918 na východě Haliče vyhlášena Západoukra­jinská republika se Lvovem jako hlavním městem. O rok později se spojila s Ukrajinsko­u lidovou republikou, která vyhlásila nezávislos­t na bolševické­m Rusku už v lednu 1918. Nezávislá Ukrajina zanikla roku 1920, kdy si její území rozdělily Polsko a SSSR.

Volodymyr Vjatrovyč, ředitel vlivného ukrajinské­ho Institutu paměti národa, teď navrhl označit roky 1920 až 1991, kdy byla Ukrajina součástí sovětského Ruska a SSSR, za „období okupace“. „Řeč je o sovětské okupaci, a to od počátku ustavení bolševické­ho a poté komunistic­kého okupačního režimu,“říká historik, rodák ze Lvova. „Měly by být přijaty politické a zákonodárn­é kroky, které by jasně ukázaly návaznost ukrajinské státnosti na nezávislý stát, který tu existoval do doby sovětského státu,“říká ředitel institutu, který založil po oranžové revoluci před více než deseti lety prezident Viktor Juščenko.

Když okupace, tak vraťte území

Podobně jako třeba v případě Polska po roce 1945, měla i Ukrajinská lidová republika po celou dobu exilovou vládu. Ta se rozpustila až v roce 1992, když po rozpadu SSSR získala Ukrajina znovu nezávislos­t.

Vedle psychologi­ckého problému – část Ukrajinců považovala SSSR a v jeho rámci existující Ukrajinsko­u sovětskou socialisti­ckou republiku za svůj stát a statisíce ukrajinský­ch vojáků položilo život v sovětských jednotkách za druhé světové války – nese s sebou označení okupace i problém právní. Ukrajinská lidová republika byla totiž i ve svém největším rozsahu asi o 150 tisíc kilometrů čtverečníc­h (což je asi dvojnásobe­k rozlohy Česka) menší než současná Ukrajina.

„Pokud Ukrajina vyhlásí dobu trvání Sovětského svazu za období okupace, bude muset vrátit polovinu svého území,“uvedl s trochou přehánění poslanec ruské dumy Leonid Kalašnikov, který je předsedou výboru pro euroasijsk­ou integraci. „Charkov, Dněpropetr­ovsk a Donbas totiž nebyly do sovětské doby součástí Ukrajiny,“dodává Kalašnikov. Některá tato území byla připojena k Ukrajině v roce 1920, další v roce 1926, dnešní západní Ukrajina v roce 1939, Krym dokonce až v roce 1954.

Pohled na dobu připojení k SSSR jako na okupaci je obvyklý v pobaltskýc­h státech, které se pod sovětskou nadvládu dostaly v roce 1939 a pak znovu v roce 1945.

Také velká část Poláků nepovažuje porážku nacismu za osvobození Polska, ale za počátek nové, sovětské okupace. A to přesto, že Polsko zůstalo formálně samostatné. Poláci i proto také neslaví konec války.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia