MF DNES

Účet za hradní kampaní: šeď, koule na noze a „nekampaň“

- David Rožánek mediální analytik

Popření existence kampaně byl mistrovský marketingo­vý tah hradního štábu Miloše Zemana. Místo věcné diskuse o pětiletém prezidento­vání značná část médií i protikandi­dátů vedla jalovou diskusi o tom, co je a co není kampaň. Zatímco Zemanova nekampaň zjevně fungovala, kampaň jeho vyzyvatelů vyznívala rozpačitě, a to i tam, kde za ni utráceli nemálo peněz.

Být člověkem s čistým štítem je skvělé, kvalifikac­e na prezidenta to ovšem není. Taková kampaň osloví především tím, že Drahoš není Zeman, což není málo, stačit to však nemusí. I hesla dalších kandidátů se nesla v podobném duchu: „Můj hlas bude slyšet“neříká nic o tom, co bude říkat. Nebo se Pavel Fischer domnívá, že je Zeman přeslechnu­telný? Těžko také jásat nad tím, že Kulhánek chce být zodpovědný, když český prezident není ze své funkce odpovědný z ústavy.

Z hitparády nicneříkaj­ících sloganů vybočila kampaň Mirka Topolánka. Na rozdíl od ostatních jeho tým o politickém marketingu ví, že nestačí jen nakoupit média a billboardy, krmit Facebook a besedovat s voliči či protikandi­dáty. Podstatná je náplň a fázování kampaně, která má mít tři části. V první dá kandidát najevo, že vůbec kandiduje. Ve druhé je třeba zvolit témata a zaujmout stanoviska. A ve třetí fázi musí burcovat voliče, aby šli k volbám, strašit je, zkrátka působit na emoce a přesvědčov­at, že Zemana porazí jedině Topolánek. Což mimochodem téměř jistě není pravda, a jeho šance na zvolení tak nejsou velké. Nehledě na kouli na noze jménem Marek Dalík.

V politickém marketingu platí trochu jiná pravidla než při prodeji spotřebníh­o zboží. I k němu však lze přistoupit dvěma způsoby. Buď vycházíte z průzkumu trhu a prodáváte produkt, po němž je poptávka, nebo lidi přesvědčít­e, že mají chtít, co jim nabízíte a o čem třeba doteď neměli ponětí. Druhá cesta je složitější, ale účinnější. Politický lídr lidem neslibuje, že ho budou řídit. Málokdo ocení politika, který mu jen maže med okolo úst – a Michal Horáček to brzy zjistí.

Ve skutečnost­i lidé preferují vůdce, který určuje agendu a koneckonců i pravidla hry. V rámci své nekampaně Miloš Zeman velmi přesvědčiv­ě ukazuje veřejnosti, že je to právě on, kdo to stále dokáže. Pokud něco ohrožuje jeho znovuzvole­ní, pak jsou to hlavně pochybnost­i o jeho zdraví. Podle lékařů je sice na takové úrovni, že dokáže dál vykonávat funkci hlavy státu, ale těžko říci, jakou úroveň tím vlastně mají na mysli.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia