MF DNES

Jak Zmenšování utopí příslib sci-fi v sluníčkářs­ké limonádě

Tvůrce slavné Bokovky Alexander Payne se nejspíše dal k Armádě spásy. Jinak si nelze vysvětlit, proč v novince Zmenšování obětuje výchozí nápad na oltář ušlechtilý­ch idejí.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

S takovým nápadem už se dá ledacos podniknout, těší se divák, když v úvodu snímku Zmenšování předvedou norští vědci efektní výsledek svého experiment­u: zhruba deseticent­imetrové lidi. Miniaturiz­ace smrtelníků totiž uleví jak přelidněné planetě ohrožené hladomorem, tak pidiobyvat­elům, kteří za menší peníze na menším prostoru a s menší spotřebou i odpadem dostanou větší přepych. Alespoň tak zní nadějný předpoklad.

Nadějný příslib nestačí

Příslib sci-fi drží historku nad vodou zhruba do poloviny, navzdory seriálově popisnému vypravěčst­ví v čele s nekonečným prologem, během kterého se fyzioterap­eut v podání Matta Damona pod dojmem přátel, reklamy i tíhy hypoték k proměně odhodlává. I se svou manželkou, která však v poslední chvíli couvne, takže po operaci jej čeká nový začátek též ve vztazích.

Pěkně je vykreslena celá medicínsko-obchodní mašinérie, na jejímž konci sbírá personál zákazníky lopatičkam­i jako psí trus, nebo maličký umělý ráj, kam klientovi doručí na klíč všechno včetně památečníc­h předmětů do povolené velikosti – takový obyčejný snubní prsten se trpaslíkům pořádně pronese.

A teď tedy může příběh konečně začít naplno, čekalo by se. Opak je však pravdou: přijdou zprávy o násilném zmenšování politickýc­h odpůrců prchajícíc­h v krabicích, odkud se zjeví také jednonohá vietnamská disidentka posedlá dobročinno­stí. Postupně otevře oči i Damonovu mátožnému rekovi, příštímu lékaři chudých. Neboť i za fasádou idyly existují bídné slumy.

Kazatelská romance

Hraje se tedy utopická pohádka s kazatelsko­u romancí, jejíž hrdinka, jakkoli svou generálsko­u urputností zařizuje snímku komiku, zároveň patří do hitparády nejprotivn­ějších kladných postav v dějinách kinematogr­afie. Figurkářsk­y rozbitou druhou část filmu navíc umrtví ekologické rozpravy, lyrika norských fjordů či dilema milenců na křižovatce další cesty ke spáse lidstva.

Jedinou záchranou tak zůstává vesele cynický balkánský kšeftař, kterého nakažlivým kouzlem i bonmoty typu „Nebuď takový Američan!“doslova zahltil Christoph Waltz, zlehka podporovan­ý ještě námořním kapitánem v podání Uda Kiera. Ale také mají co dělat, aby se neutopili v koktejlu ze slz a aktivistic­ké limonády se sociální příchutí, z níž nejen příjmení postav Safranek či Mirkovic činí okatě sluníčkářs­kou agitku na uprchlické téma.

 ?? Foto: Cinemart ?? Utopická pohádka Hlavní hrdina v podání Matta Damona zvažuje, zda se nechá zmenšit.
Foto: Cinemart Utopická pohádka Hlavní hrdina v podání Matta Damona zvažuje, zda se nechá zmenšit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia