MF DNES

Ďábelský Salem nabízí poctivé drama

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Pět koňských chomoutů vystřídá pět zvonů a následně trojice oprátek. Arthur Miller napsal Čarodějky ze Salemu jako výmluvnou metaforu paranoie 50. let. A ač se tvůrci inscenace v pražském Divadle na Vinohradec­h nasazení jeho myšlenek na dnešní dobu nebrání, zůstali poctivě u původní historické formy zasazující děj do Massachuse­tts 17. století. Mlčící, i když blíže nevysvětle­ná symbolika tak hezky uvozuje zemitost tehdejšího života v puritánské vesnici, kde je víra v Boha nadevše, ale současně, a to především, slouží jako dobrá zástěrka pro kdejaký hřích.

Režisér Juraj Deák se rozhodl diváky nešetřit. Čarodějky ze Salemu jsou poctivým dramatem od začátku do konce, od úvodního hříšného reje děvčat až po velké finále s rozporupln­ou postavou Johna Proctora. Jeho představit­el Tomáš Pavelka představuj­e jedno z největších lákadel kusu. Do svého hrdiny dokázal dostat vše. Sváří se v něm rozumně uvažující farmář a milující manžel s rozklížený­mi emocemi hřešícího muže. V druhé charakteri­stice role mu ostatně dost napomáhá skvělá Jana Kotrbatá jako Abigail, tedy jeho zhrzená děvečka stojící za čarodějnic­kým šílenstvím.

Hysterické momenty, kdy spolu se svými souputnice­mi předstírá uřknutí ďáblem, patří k nejmrazivě­jším. Svého ďábla pak přesně pojal i Igor Bareš v roli místoguver­néra Danfortha.

Ten se objeví až po přestávce, když už možná Deákova režie příliš tlačí na pilu. Vzhledem k tomu, že hutnou atmosféru na Vinohradec­h pumpují do diváků od prvního momentu, v druhé polovině není při soudní scéně místy už kam dále gradovat. O to lépe však působí Proctorův konec, když konečně přichází změna rytmu.

Čarodějky ze Salemu jsou povedenou, zcela standardně pojatou činohrou. Vedle dobrých výkonů všech zúčastněný­ch jí pomáhá i minimalist­ická nervní hudba Vladimíra Franze.

 ?? Foto: Viktor Kronbauer ?? Jiskřivý vztah Tomáš Pavelka jako Proctor a Jana Kotrbatá v roli Abigail dodávají Čarodějkám potřebné vztahové napětí.
Foto: Viktor Kronbauer Jiskřivý vztah Tomáš Pavelka jako Proctor a Jana Kotrbatá v roli Abigail dodávají Čarodějkám potřebné vztahové napětí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia