MF DNES

Fakta Třebešínsk­á tragédie

-

a třídními učiteli. Poté se zvolí vhodná strategie, která by měla problém vyřešit. Výsledky ale hovoří za celou školu, konkrétní třídy z nich vybrat nelze.

Magistrátn­í opozice s výsledky problém nemá. „Je důležité věnovat se podobným průzkumům, protože v souhrnu nikdo problémy nevidí, často ani učitelé,“říká člen výboru pro výchovu a vzdělávání Petr Prchal (TOP 09). „V těch výsledcích nejsou žádné alarmující krajnosti. Otázka je, zda by se takovým výzkumem podařilo odhalit třeba to, co se stalo na Třebešíně,“dodává. Praha podle Prchala investuje do prevence velké částky a je potřeba ji i nadále rozvíjet.

Odpověděla většina

● Praha si průzkum objednala kvůli případu, který se stal na Střední průmyslové škole Na Třebešíně. ● Učitelku angličtiny několik měsíců šikanovali, po několika útocích zkolaboval­a přímo ve škole a posléze zemřela v nemocnici. ● Tři šestnáctil­etí studenti si své počínání natáčeli, na videích je vidět, jak nechtějí učitelku pustit do třídy nebo jak na ni křičí. ● Vedení školy bylo na problémy v hodinách několikrát upozorněno studenty i třídním učitelem. ● Ředitel se případem začal zabývat až poté, co uviděl videa z hodin. Dotyčné potrestal trojkou z chování a podmíněným vyloučením, den nato učitelka zkolaboval­a.

Škola viníky vyhodila, všichni tři stanuli před soudem. Kvůli nízkému věku nebylo jednání veřejné.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia