MF DNES

Voliče provede volbou prezidenta nová aplikace

-

výzkumu ve společnost­i SC&C Jana Hamanová, která s výsledky seznámila vedení Prahy i zastupitel­e z odboru pro vzdělávání.

Žáci vyplňovali papírové dotazníky se zhruba osmdesáti otázkami, zabralo jim to půlhodinu. Ve verzi pro učitele bylo otázek více, ale oproti studentům mohli odpovídat i na internetu. V každé třídě byl během vyplňování pracovník sociologic­ké firmy, který mimo jiné dohlížel na to, aby nedocházel­o k ovlivňován­í ze strany pedagogů.

„Celkem se zúčastnilo 39 330 studentů a 3 953 učitelů. V případě žáků to činí osmdesát pět procent všech studentů středních škol (zřizovanýc­h Prahou, pozn. red.), v případě pedagogů sedmdesát dva procent,“říká Hamanová. Podle jejího vyjádření nelze dělat žádné žebříčky, výzkum by měl sloužit jako zpětná vazba pro ředitele i hlavní město. Z výsledků ale lze podle Hamanové zjistit, že existují rozdíly mezi

Voliče v hlavním městě provede nadcházejí­cí volbou prezidenta nová aplikace. Navede je od jejich bydliště do volební místnosti a představí jim všechny prezidents­ké kandidáty. Aplikaci vytvořil Institut plánování a rozvoje (IPR) Prahy a najdete ji na webové stránce https://app.iprpraha.cz/apl/app/ volby/PREZIDENT_2018/.

Na internetov­é stránce jsou dvě ikony. Po kliknutí na první z nich lidé najdou trasu od bydliště do volební místnosti. Stačí zadat adresu typy škol. Například učňovská učiliště na tom jsou o něco hůře než gymnázia.

Respondent­i odpovídali na výroky a následně na čtyřstupňo­vé škále hodnotili, do jaké míry se s daným vyjádřením ztotožňují. „Cítím se dobře mezi svými spolužáky nebo Netěším se na přestávky jsou typické výroky,“vysvětluje dále Hamanová, která dodává, že se otázky týkaly pouze školy. Například na to, jakou mají žáci podporu od rodičů, se v dotazníku neptali. „Je to jeden z největších průzkumů, který jsme kdy dělali,“řekla Hamanová.

Šetření probíhalo kromě základních a středních škol i v několika dětských domovech a nemocniční­ch školách, které jsou zřizovány pražským magistráte­m. V případě nemocnic na otázky odpovídali pouze pedagogové. V dětských domovech podle odpovědí převažoval­a spokojenos­t a přátelská atmosféra. trvalého bydliště a aplikace jim vybere nejkratší trasu do správné volební místnosti. Druhá ikona nabízí seznam všech kandidátů v pořadí podle vylosovaný­ch čísel. U každého z nich je uveden věk a adresa jejich webové stránky s dalšími informacem­i.

IPR podobnou aplikaci vytvořil i na podzim před volbami do Sněmovny. Také tehdy lidem ukázala trasu k volební místnosti, seznam kandidujíc­ích stran a důležité informace k volbám samotným. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia