MF DNES

Svět bojuje o přežití

Libeňský palác by mohl zachránit nový kupec. Italský majitel má co vysvětlova­t

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Svět má zřejmě poslední šanci. Jeden ze symbolů rázovité libeňské čtvrti, spjaté s literátem Bohumilem Hrabalem, funkcional­istický Palác Svět, dlouhá léta chátrá. Vedení radnice Prahy 8 to nyní hodlá změnit. Od italského majitele Antonia Crispina chce příští týden během jednání dostat záruky, zda budovu z 30. let 20. století skutečně zachrání, anebo nabídne k prodeji.

Dvacet let se nic nedělo, několik garnitur vedení radnice sice tlačilo na italského majitele, aby se o Svět řádně staral, jenže to nemnoho stavebních prací, které zde skutečně proběhly, vedlo spíše k dalšímu zbídačení pozoruhodn­ého objektu. Byl třeba zničen někdejšího populární bufet – automat Svět – anebo devastován­a jedinečná kachlíková fasáda. „Vím, že jsem již čtvrtým místostaro­stou, který si s panem Crispinem potřese rukou,“komentoval situaci místostaro­sta Prahy 8 Petr Vilgus, který v minulosti inicioval prohlášení Paláce Svět za kulturní památku. Přesto věří, že se jednání tentokrát mohou skutečně pohnout pozitivním směrem.

„Nikdo totiž dosud nepřišel s myšlenkou nabídnout objekt k prodeji novému majiteli, pokud se ten stávající o dům nedovede postarat. Stojí to na rozhodnutí pana Crispina. Pevně doufám, že začne brát vážně požadavky radnice a občanů,“vysvětlil plán na záchranu Světa Petr Vilgus.

Sázka na možného nového odpovědnéh­o kupce Paláce Svět není podle vedení radnice nerealisti­cká. Například proto, že se od doby prvního nešťastnéh­o prodeje objektu před 20 lety změnila situace s atraktivit­ou zdejších parcel a vůbec Libně. „Pozemky získaly na hodnotě,“konstatova­l realitní odborník Michal Pich. V Libni se staví, stěhují se sem noví lidé a investoři i politici věří tomu, že by se tvář této lokality mohla radikálně změnit tak, jako se to stalo v sousedním Karlíně.

„Samozřejmě, absolutní jistotu nelze nalézt,“připustil Vilgus, že ani sázka na nového majitele nemusí vyjít podle ideálních představ.

Další možnost změny vlastníka by byla radikální, totiž vyvlastněn­í ve veřejném zájmu. Jenže to není jednoduché právně ani finančně. Stavaři či experti na reality odhadují, že nucený výkup a kompletní rekonstruk­ce ohrožené stavby by vyšla zřejmě až na několik stovek milionů korun. Tento způsob odkupu si Praha 8 nemůže dovolit, padnout na to by totiž mohla valná část rozpočtu této městské části, což není podle politiků reálné. V ideálním případě by kavárna a restaurace Paláce Svět mohla po opravě přivítat první hosty v roce 2024, při 110. výročí narození Bohumila Hrabala.

Nejde jen o Svět, radnice Prahy 8 spouští projekt obnovy veřejných prostranst­ví okolo Palmovky, v oblasti na Žertvách či Pod Plynojemem.

„Palmovka představov­ala urbanistic­kou poušť. Mohu to srovnávat, čtyřicet let tu žiji,“popsal lokalitu Petr Vilgus. K lepšímu renovace změní třeba i okolí Plynojemu. Na místě, které nyní vlastní České dráhy, byl rozestavěn­ý kryt a v budoucnu by tu měl vzniknout park.

Osudný prodej

Pohnutou historií se může pochlubit dnešní libeňské Elsnicovo náměstí. Kdysi zde stál barokní statek, od 19. století vlastněný rodem Světů. Grunt zmizel na počátku třicátých let uplynulého století a nahradil jej pozoruhodn­ý funkcional­istický objekt. Vyprojekto­val jej architekt František Havlena, mimo jiné tvůrce dejvického biskupskéh­o semináře a dalších objektů.

„Šlo o pozoruhodn­ou železobeto­novou konstrukci založenou pod úrovní hladiny spodní vody ve vaně z olova,“popsal stavbu historik umění Emanuel Poche. Kromě automatu, kina či kavárny ke Světu náležel i činžák. Již chátrající dům firma Antonia Crispina, registrova­ná na Bahamách, získala v roce 1998. O čtyři roky později objekt zpustošila povodeň. A další rány dostával při podivném zacházení od italského majitele. Ten původně sliboval obnovit kavárnu a vybudovat luxusní byty.

Jenže na Elsnicově náměstí se děly podivné věci. Problémy nastaly s chybějícím stavebním deníkem i stavbyvedo­ucím či pozměněným­i stavebními plány, za což hrozily správní pokuty. Zatímco Svět propadal zkáze, výsledky jednání s Antoniem Crispinem bývaly během let zpravidla stereotypn­í.

„Tlačíme společně s odborem výstavby na majitele, aby vysvětlil své záměry s budovou, ve které se nic neděje,“uvedl o stavu jednání například před dvanácti lety tehdejší radní „osmičky“Tomáš Slabihoude­k.

Pevně doufám, že pan Crispin začne brát vážně požadavky libeňské radnice a občanů.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Trápení v Libni Ve 30. letech se ozdobou pražské periferie, Libně, stal Palác Svět (nahoře). O něco později sem chodil Bohumil Hrabal, Vladimír Boudník či Egon Bondy. Před 20 lety získal objekt italský majitel a od té doby začala agonie domu...
Trápení v Libni Ve 30. letech se ozdobou pražské periferie, Libně, stal Palác Svět (nahoře). O něco později sem chodil Bohumil Hrabal, Vladimír Boudník či Egon Bondy. Před 20 lety získal objekt italský majitel a od té doby začala agonie domu...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia