MF DNES

Konec! Z poctivce je nepotřebný

Čtyři a půl roku pravidelně hrál, teď nenápadný dříč Lukáš Mareček ve fotbalové Spartě končí.

-

David Čermák

Jan Palička

ikdy nebrblal, nestěžoval si. Hrál tam, kam ho postavili, lepil díry, fungoval jako univerzáln­í záplata. Ale ta už teď není potřeba. Po čtyřech a půl letech fotbalová Sparta včera záložníkov­i Lukáši Marečkovi oznámila: Promiň, ale končíš. Už s tebou nepočítáme.

„Radost z téhle situace samozřejmě nemám, ale rozhodnutí klubu musím respektova­t,“vzkázal Mareček přes svou agenturu Sport Invest. S ní teď bude řešit nejasnou budoucnost.

V podobné situaci je i Lukáš Vácha, další ze starousedl­íků, který je na Letné ještě o půl roku déle.

Dva dříči ze středu pole, jejichž jména dlouho trenéři psali do sestavy automatick­y, už na jaře ve Spartě nebudou.

Vlastně možná ano – tak by vypadala krizová varianta, pokud si nevyjednaj­í angažmá jinde. Včera platilo, že místo aby sedli na letadlo a cestovali s áčkem na soustředěn­í do španělskéh­o Benahavísu, trénovali zkoušel nakopnout kariéru na hostování v Liberci. Zdálo se, že si ho na jaře prodlouží, ale tahle varianta padla. Pravidla navíc nedovolují, aby v jedné sezoně nastoupil za víc než dva kluby, takže zbývá jediná možnost: najít angažmá v některé ze zemí, kde sezona začíná jarní částí.

V úvahu tak připadá třeba Čína, Švédsko či Kazachstán. Jinak nedávný reprezenta­nt do léta zamrzne ve sparťanské juniorce.

Marečkův konec překvapuje víc. Možná vám nikdy nepřišel výrazný, ale snaživostí a pílí dokázal trenéry přesvědčit. Je zvláštní, že mu Sparta ukazuje dveře po půl sezoně, ve které odkopal druhý největší počet minut z celého kádru – víc nasbíral jen stoper Štetina.

A ještě paradoxněj­ší je, že se loučí v ročníku, který začal jako kapitán a pásku navlékl ještě v několika dalších zápasech. Setrvání mu však nezajistil­a ani důležitá role, ani schopnost naskočit kdekoli.

„Vůči Spartě i jejím fanouškům mohu mít čisté svědomí. Na hřišti i mimo něj jsem dělal pro úspěch týmu maximum,“ohlédl se včera.

Nejvíc toho odehrál jako defenzivní záložník, ale častokrát

Vůči Spartě a jejím fanouškům mám čisté svědomí. Pro úspěch jsem vždycky dělal maximum.

Už je to historie zaskakoval i jako pravý obránce nebo stoper. A loajalitu ukazoval i jinak: na rozdíl od mnohých se mu nikdy nepříčilo jít po zápase mezi novináře vysvětlova­t porážku. Mareček nemá průbojnou povahu, ani na hřišti nepůsobí jako suverén, ale ve Spartě rozhodně nepatřil k odpadlíkům. Naopak. Obstál, i do reprezenta­ce se dostal. Jenže vedení i s šéfem Křetínským teď hledá do středu zálohy jiné typy. „Sparta nás informoval­a, že Lukáš nezapadá do klubové koncepce,“prozradil Marečkův agent Viktor Kolář. Na spadnutí je podle všeho příchod Rumuna Stanciua, který by Spartu měl vyjít na závratných 130 milionů. Rekordní investici by potřeboval­a vykompenzo­vat, Marečkův odchod do tohoto plánu zapadá. Co s ním bude dál? Má za sebou Anderlecht, Heerenveen a těžko po letech ve Spartě půjde do průměrného klubu v Česku. Kdo by převzal jeho gáži, která se pohybuje kolem 300 tisíc měsíčně... Snad jedině Slavia nebo Plzeň. Poctivec z Moravy zřejmě spíš zase zkusí zahraničí. A sparťanská zimní čistka má další oběť.

 ?? Foto: ČTK ?? Lukáš Mareček už sparťanský dres oblékat nebude. Po čtyřech a půl roku končí.
Foto: ČTK Lukáš Mareček už sparťanský dres oblékat nebude. Po čtyřech a půl roku končí.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia