MF DNES

Český vousáč v Bělorusku: jen brání a okukuje zubry

-

Když dostane otázku, s čím dnes odjede na házenkářsk­é Euro, bleskově zareaguje: „S taškou. S botama. Balony brát nemusím, to vezmou kluci.“

Pavel Horák dorazil na reprezenta­ční kemp do Brna opět v pohodové náladě. Reprezenta­ční trenéři kolem vousatého šprýmaře zase chtějí vystavět obrannou hráz.

Přesto je u statného svéráze něco jiného. Dlouholetá reprezenta­ční opora před sezonou po 11 letech opustila Německo – zemi pro házenou zaslíbenou – a vydala se do Běloruska. „Zatím v pořádku. Přežil jsem, nezhubl jsem, nikdo mě nezavřel. Je to normální země, jen je opředená menším tajemstvím,“líčí předsezonn­í posila týmu Meškov Brest.

S klubem, který pohání mimo jiné gigant Gazprom, hraje běloruskou soutěž, mezinárodn­í SEHA ligu a Ligu mistrů, což znamenalo pro Horáka největší lákadlo.

Donedávna obávanému střelci ani nevadí, že v Bělorusku plní výhradně roli defenzivní­ho pilíře. „Aspoň v reprezenta­ci mě občas nechají přeběhnout přes půlku,“vtipkuje Horák, jenž jinak nedá na neobvyklé angažmá dopustit.

Zachutnal mu boršč, draniki, pirohy nebo pelmeně. „Bělorusko se vyvíjí jako všechny evropské země, jen Češi tam na dovolenou moc nejezdí,“říká. „Je to dáno i vízovou povinností, tudíž to lidi moc nezajímá. Občas se u nás napíše o Lukašenkov­i a tím to končí,“zmiňuje Horák běloruskéh­o prezidenta, jenž je označován za posledního diktátora v Evropě.

Ale kdyby přece za Horákem krajan dojel, věděl by, kam jej zavést. „Kousíček od nás je Bělověžský prales. Už jsem se tam byl podívat na zubry,“zubí se rodák z Přerova. „V pralese bydlí i děda Mráz, ke kterému vás doveze autobus. Ale tam pojedeme, až bude sníh.“(daj)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia