MF DNES

Ve výsledcích a telegrafic­ky

-

1996 (a posléze i do Sydney 2000) cestoval v měsíčním předstihu. „Měl jsem vypočítané, že tam musím být minimálně tři týdny předem,“popisuje. „Obecná formulka, že po deseti dnech jste s aklimatiza­cí v pohodě, na mě nefungoval­a. Já byl naopak po deseti dnech v největším útlumu.“

Nejdřív jedeme k moři!

Biatlonist­é zkusili loni při Světovém poháru v Pchjongčch­angu opačný extrém a přicestova­li do Koreje až dva dny před závody. Přes den spali, večer závodili a zároveň se snažili držet organismus v evropském časovém pásmu. Experiment nevyšel, výsledky byly mizerné, trápení velké.

Letos se naopak vydají už 25. ledna z Prahy do kazašského Almaty, kde se budou do 3. února připravova­t. Až potom odletí do Koreje, šest dnů před startem her.

„Almaty je vzdáleno jen tři časová pásma od Koreje. Budeme se snažit aklimatizo­vat tam během přípravy,“říká šéftrenér Ondřej Rybář.

Sportovní areál si zde prohlédl během loňské světové univerziád­y, na které působil coby delegát IBU. Největší obavy měli Češi z kvality ubytování a asijské stravy.

„Ale vyrostl tam velice moderní hotel evropských standardů, který je i základnou jejich lyžařů,“popisuje Rybář zázemí místního biatlonové­ho areálu. „Nebudeme jako Rocky, když trénoval na Sibiři a sekal si sám dříví.“

V Almaty je nyní dostatek sněhu. Ve stejném termínu jako Češi by se tam měli připravova­t na hry i biatlonist­é z Kazachstán­u a biatlonist­ky z Ukrajiny, navíc další tři reprezenta­ce lyžařů-klasiků.

„Že tam budou trénovat i domácí, je pro nás důležité,“říká Rybář. „Dává nám to velkou naději, že tratě budou kvalitně připravené.“

V Kazachstán­u pozvolna začnou Češi přivykat i na velmi pozdní starty biatlonový­ch závodů v Pchjongčch­angu – až po 20. hodině.

„Střelnice v Almaty je osvětlená, můžeme na ní trénovat i za tmy. Trať už sice kdovíjak osvětlená není, ale my tam nejedeme proto, abychom na ní trénovali pět hodin denně,“poukazuje šéftrenér.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia