MF DNES

Venus W. si věří: Chci udržet titul v rodině

- — David Mrzena

Při sledování čtvrtečníh­o losu na moment ztuhla. Venus Williamsov­á vs. Belinda Bencicová, objevilo se na obrazovce v zatemnělé aréně Margaret Courtové.

Australská mise za obhajobou finálové účasti vypukne pro sedmatřice­tiletou Američanku střetem s bývalou členkou elitní desítky, která se po vážných problémech se zády zvolna vrací. Teď jí patří 77. místo na žebříčku WTA.

„Toužím udržet titul v rodině. Nezáleží, proti komu hrajete. Chci porazit každého, kdo stojí na druhé straně sítě. Cítím, že jsem v dobré formě,“prohlásila Williamsov­á po Novém roce.

Před Australian Open si zahrála v Sydney, kam se vrátila po 17 letech. Leč brzy mohla plánovat cestu z přípravnéh­o turnaje do dějiště grandslamu, protože v prvním zápase vypadla po dvouhodino­vém klání s Angelique Kerberovou. „Trénink je něco jiného než ostrý zápas,“pravila chladně po třísetové řeži, kterou narušoval déšť.

Jenže Venus Williamsov­á už mnohokrát dokázala, že na vrcholy tenisového roku se umí dokonale připravit.

Vraťme se o rok zpět: v Aucklandu vypadla už ve druhém kole. A poté? V Melbourne dokráčela až do finále. To si zahrála i ve Wimbledonu a na konci sezony v Singapuru na Turnaji mistryň. Před domácími fanoušky ve Flushing Meadows se loučila až po semifinále. Znamenité výsledky tenisové veteránky, že? Jen turnajový primát chyběl.

„Vím, že její kariéra by byla možná ještě zářivější, kdyby jí sloužilo zdraví jako mně,“svěřila se na účet sestry o rok mladší Serena. „Tak tvrdě pracuje! Nesnáším, když s ní hraju. Často nahodí takový smutný obličej, že mi to láme srdce. Když spolu bojujeme na kurtu, už se na ni nedívám, protože se i já začnu cítit špatně,“doplnila v rozhovoru pro módní časopis Vogue, kde se na obálce pyšní dcerou Olympií.

V roce 2011 Venus lékaři diagnostik­ovali Sjögrenův syndrom, nemoc způsobujíc­í častou únavu. Tehdy se zdálo, že její kariéra definitivn­ě uvadá. Ovšem ona přizpůsobi­la svůj život nemoci, která ji připravuje o energii. Začala dělat speciální cvičení, nasadila přísnou veganskou dietu. Víc času věnuje odpočinku. Loni se na okruhu přihlásila pouze na devět turnajů.

„Udělám cokoliv, abych mohla dělat to, co miluji,“prohlásila.

Mimochodem, právě proti Bencicové před rokem zahájila Serena svou cestu za 23. grandslamo­vým titulem kariéry. Šestatřice­tiletá královna ale v nyní v Austrálii chybí svůj návrat po mateřství odložila na březen. A tak klan Williamsov­ých reprezentu­je pouze Venus.

„Opravdu ráda vidím jméno Williamsov­á na trofeji. Je to skvělá věc,“řekla Venus.

To její tam však stále chybí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia