MF DNES

STUDENTI NA KOLEJI

Systém stipendií Nadace The Kellner Family Foundation pomáhá například i kvintánovi Janu Hrebíkovi a septimánce Alžbětě Janečkové. Oba žijí na koleji ve studentské­m kampusu.

-

Vyhovuje vám život na koleji? Jan: Naprosto. Základ volného času na kolejích tvoří kroužky. Chodím na jógu, outdoorové sporty, hraju na saxofon a dlouho jsem chodil i na ruštinu. Alžběta: Kroužky už jsem kvůli studiu docela omezila, mám už jenom francouzšt­inu a piano. Moc se mi líbí, že koleje dotvářejí život školy jako komunity. Vídáme se se spolužáky u snídaně, u večeře nebo na akcích. Kolik hodin denně se učíte?

Jan: Někdy se sejde hodně úkolů, třeba na tři hodiny, někdy nedostanem­e nic, a to pak je potřeba číst si něco navíc. Nebo se učit nějaký další jazyk. V čem je Open Gate specifická škola?

Alžběta: V mnoha věcech. Studuje se tady v angličtině, nosí se tu uniformy – mimo jiné i proto jsem sem chtěla. Mladé lidi na jiných školách deprimuje, že se v posledních ročnících školy, kdy už mají hrozně moc učení, musí věnovat i předmětům, o kterých vědí, že už je dál do budoucna nebudou potřebovat. Na Open Gate si v posledních dvou letech vybíráme jenom obory, ze kterých budeme maturovat. Můžeme se jim tudíž věnovat do hloubky, což mě hrozně baví.

Jan: Na jiných školách by podle mě byla také potřeba osvěta týkající se studia v zahraničí. Mnoho talentovan­ých studentů neví o možnostech, jak to zařídit. Nás na Open Gate od začátku připravují na zahraniční univerzity.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia