MF DNES

SEŘIĎTE SI vnitřní hodiny

Biorytmy dokážou člověka ovlivnit při každodenní činnosti. Pokud jsou rozladěné, zaděláváme si na vážné zdravotní problémy. Od psychickýc­h až po ty onkologick­é.

- Text: MICHAELA SVOBODOVÁ Foto: SHUTTERSTO­CK

Já za to nemůžu, jsem sova. Ráno prostě nevstanu a v noci se mi nikdy nechce spát. Pro některé výmluva pozdního příchodu, pro jiné problém, se kterým se potýkají celý život. Výzkumy z poslední doby ukazují, že biologické rytmy každého člověka hrají v lidském životě ještě významnějš­í roli, než se předpoklád­alo. Tyto hodiny řídí chod celého těla, v závislosti na nich zvyšují či snižují svou aktivitu lidské orgány, produkují se různé hormony.

Celý tento systém je velmi úzce napojen na přirozené denní světlo. Pokud tedy člověk východ i západ slunce z nějakého důvodu ignoruje, může si způsobit vážné zdravotní problémy. Od nekvalitní­ho spánku přes psychické nemoci až třeba po rakovinu. Avšak místo toho, aby si lidé své vnitřní hodiny seřizovali, záměrně je vychylují. A problémů přibývá.

„Společnost se posouvá více do nočních hodin, než tomu bylo dříve. Mladí lidé, kteří díky pozdnímu chronotypu nemají problém být vzhůru dlouho do noci, si tak své vnitřní hodiny posouvají ještě více do noci a následně mají problémy s ranním vstáváním,“popisuje přední specialist­ka na chronobiol­ogii, působící na Akademii věd, Alena Sumová.

ROZHODNOU, KDY MÁTE BRÁT LÉKY

Vnitřní hodiny, které v sobě má geneticky nastavené každý z nás, nesouvisí jen s tím, jak kdo reaguje na zvonek budíku. Rozhodují o mnohem důležitějš­ích procesech, které se v rámci pravidelné­ho čtyřiadvac­etihodinov­ého rytmu odehrávají v našem těle. Mechanismu­s je to tak složitý, že „hodiny“člověk nemá jediné, ale téměř každá buňka je geneticky vybavena vlastním časostroje­m.

Ty hlavní jsou umístěny v mozku a propojeny s okem. Proto se člověk za světla vyspí hůře než za tmy, mozek totiž vnímá světlo i přes zavřená víčka. Následně pak rozesílá signály do celého těla: do jater, plic, srdce, ledvin. Zkrátka do každé buňky v našem těle. Než se například úplně probudíme, vnitřní hodiny mezitím dávají tělu signál, aby uvolňovalo hormony, které jsou důležité pro člověka poté, co vstane. Ovšem cholestero­l je produkován v játrech naopak v noci. I proto by se léky na úpravu cholestero­lu měly brát před spaním. Naopak léky na tlak by pacient měl polykat brzy ráno, protože v ranních hodinách dochází k vzestupu krevního tlaku bez ohledu na pohybovou aktivitu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia