MF DNES

Útok na Zemana

Na prezidenta se ve volební místnosti vrhla feministka s nápisem na těle Zeman, Putinova děvka

- — Josef Kopecký a reportéři MF DNES

Křik, chvaty, polonahá žena v poutech a otřesený prezident.

Přímo ve volební místnosti se včera odehrál skandál, jaký Česko nepamatuje.

Na současného prezidenta Miloše Zemana se v pražských Lužinách rozeběhla do pasu nahá žena s anglickým nápisem na prsou ZEMAN PUTIN’S SLUT (Zeman, Putinova děvka).

Ochranka výtržnici strhla na zem, spoutala a prezidenta odvedla pryč z místnosti.

Ukázalo se, že šlo o akci ukrajinské feministic­ké aktivistky z hnutí Femen. Jeho členky před časem podobně protestova­ly už třeba v Bělorusku proti prezidento­vi Alexandru Lukašenkov­i, ale i ve Vatikánu proti katolické církvi v čele s papežem.

„Jsem poctěn, že napadli i mě,“prohlásil Zeman, když se vrátil do volební místnosti, než šel napodruhé volit. „Jak vidíte, moje ochranka funguje docela dobře, takže se ke mně nedostala,“dodal.

Zeman dlouhodobě prosazuje zrušení sankcí, které byly vůči Rusku uvaleny kvůli tomu, že v rozporu s mezinárodn­ím právem anektovalo ukrajinský Krym. Prezident přitom tvrdí, že není ani proruský, ani pročínský a že prosazuje politiku všech azimutů.

„Vzdor hnutí Femen,“řekl prezident Miloš Zeman, když vhazoval volební lístek do volební urny.

Rychlý zásah prezidento­vy ochranky ocenil bývalý ministr vnitra Milan Chovanec. Případ převzala pražská policie. Žena je podezřelá z trestného činu výtržnictv­í, za který hrozí až dva roky vězení.

Jinde úsměvy a klid

Útok feministky ve volební místnosti odsoudili další kandidáti, kterým Zeman nechtěně sebral pozornost médií. „Byla to velká nerozvážno­st. Prezident je chráněná osoba, ta žena riskovala život,“komentoval pro iDNES.cz Jiří Drahoš.

„Žádná politická ani aktivistic­ká činnost do volební místnosti nepatří. To, co se stalo, považuji za politování­hodný incident, který se neměl stát,“reagoval další uchazeč o Hrad Pavel Fischer.

Volit v prvním kole prezidents­ké volby přišlo včera všech devět soupeřů. Jejich hlasování v místě bydliště proběhlo v klidu.

Mirek Topolánek řekl, že si přeje velkou volební účast. „Jestli někdo zůstane doma, tak hlasuje nohama. Je to jeho problém,“prohlásil Topolánek.

Michal Horáček volil v Roudnici nad Labem. Stejně jako ostatní kandidáti věří, že postoupí do druhého kola.

Volební místnosti se uzavřou dnes ve 14 hodin. Mezi pátou a šestou večer by mělo být jasno, kdo uspěl.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Stůj Ochranka zastavuje aktivistku těsně před prezidente­m Zemanem v okamžiku, kdy vytahuje ve volební místnosti občanský průkaz. Vpravo s šokovaným výrazem prezidento­va žena.
Foto: Dan Materna, MAFRA Stůj Ochranka zastavuje aktivistku těsně před prezidente­m Zemanem v okamžiku, kdy vytahuje ve volební místnosti občanský průkaz. Vpravo s šokovaným výrazem prezidento­va žena.
 ?? Foto: Jan Zátorský, MAFRA ?? Lež Policista nasazuje aktivistce na zemi pouta.
Foto: Jan Zátorský, MAFRA Lež Policista nasazuje aktivistce na zemi pouta.
 ?? Foto: J. Zátorský, MAFRA ?? Toč Incident se odehrál před desítkami novinářů.
Foto: J. Zátorský, MAFRA Toč Incident se odehrál před desítkami novinářů.
 ?? Foto: D. Materna, MAFRA ?? Pryč Bodyguardi odvádějí prezidenta do bezpečí.
Foto: D. Materna, MAFRA Pryč Bodyguardi odvádějí prezidenta do bezpečí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia