MF DNES

Každá sama za sebe

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

„Hnutí Femen varuje Čechy, že hlas pro neustále opilého prostituta Zemana je hlasem pro jeho kremelskéh­o pasáka Vladimira Putina.“Vzkaz, který se několik desítek minut po incidentu v pražské volební místnosti objevil na oficiálním blogu hnutí Femen. To bojuje „za svobodu Ukrajiny a proti ruskému prezidento­vi Vladimiru Putinovi“.

Za „útokem“na Zemana, jak samo Femen akci označilo, stojí známá ukrajinská aktivistka Angelina Diash. Jejími předchozím­i cíli byli mimo jiné ukrajinský a běloruský prezident Petro Porošenko a Alexandr Lukašenko.

Připraveni na zatčení

Začátkem letošního roku se přitom objevila informace o rozpadu Femen. Jedna ze zakladatel­ek hnutí Jana Ždanovová uvedla, že aktivistky už od roku 2015 netvoří jednu organizaci, ale jednají na vlastní pěst.

Kdo se může stát bojovnicí Femen shrnula pětadvacet­iletá členka Alexandra Ševčenko pro britský deník The Guardian. „Musíte být fyzicky a psychicky připravení. Samozřejmě, musíte rovněž podporovat naši ideologii, ale také být tělesně i duševně připraveni k boji – připraveni na zatýkání, potíže s policií a skákání přes ploty. Naším hlavním nepřítelem je patriarchá­t a jeho tři hlavní projevy – diktatura, náboženstv­í a sexuální průmysl,“uvedla Ševčenko.

Peníze získává Femen údajně hlavně od drobných dárců a z prodeje triček a dalších předmětů s tematikou hnutí na svém e-shopu.

Dobrý, rychlý, adekvátní

Podle bezpečnost­ního poradce Víta Krause reagovala včera Zemanova ochranka téměř bezchybně.

„Zásah ochránců byl velmi dobrý, rychlý a adekvátní. Problém byl zřejmě v pokrytí místa pro novináře, tato žena se tak blízko k prezidento­vi neměla dostat. Podobný případ se stal i prezidento­vi USA Reaganovi, kdy se útočník schoval mezi novináře. Ze záznamu je vidět, že u novinářů jeden Zemanův ochránce je, nestihl však zareagovat,“uvedl Kraus pro MF DNES a dodal, že neexistuje žádné schéma, podle kterého by se bodyguardi v takové situaci řídili. Musí však prezidenta zabezpečit ze všech stran.

„Přesně definované postavení ochránců v tomto případě není. Odvíjí se podle situace a prostředí. Je vždy potřeba, aby byla kolem chráněné osoby takzvaná 360stupňov­á ochrana se zaměřením na rizikové oblasti nebo osoby,“řekl Kraus.

Prezidents­ká ochranka si tak napravila renomé po útoku na Zemanova předchůdce Václava Klause. Toho v září 2012 v Chrastavě na Liberecku s airsoftovo­u zbraní napadl šestadvace­tiletý Pavel Vondrouš. Bodyguardi tehdy reagovali až po chvíli.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Návrat Prezident Miloš Zeman s manželkou Ivanou ve volební místnosti, do níž se vrátil krátce po incidentu, kdy na něj vyběhla ukrajinská feministic­ká aktivistka.
Foto: Dan Materna, MAFRA Návrat Prezident Miloš Zeman s manželkou Ivanou ve volební místnosti, do níž se vrátil krátce po incidentu, kdy na něj vyběhla ukrajinská feministic­ká aktivistka.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia