MF DNES

Kdy bude znám vítěz

- — Ondřej Leinert

Jak dopadne první kolo prezidents­ké volby? To budeme moci s jistotou říct dnes mezi 17. a 18. hodinou.

Ale jak ukazují zkušenosti z dosud jediné přímé prezidents­ké volby, která se u nás konala před pěti lety, nebo ze senátních voleb, které se po technické stránce prezidents­ké volbě hodně přibližují, čísla, která budou budit emoce, budeme znát už mnohem dřív.

Před pěti lety například už ve 14.30, tedy půl hodiny po uzavření volebních místností, bylo zřejmé, že jeden z favoritů, Jan Fischer, bude mít velký problém.

Ač tehdy některá média prezidents­kou volbu prezentova­la jako souboj Fischera s Milošem Zemanem a do diskusí zvala jen tyto dva kandidáty, Fischer spíš než se Zemanem bojoval s třetím Karlem Schwarzenb­ergem, tehdejším předsedou TOP 09. Ve 14.43 pak Schwarzenb­erg Fischera předběhl a už ho před sebe nepustil.

Sečteno sice tou dobou nebylo ani 15 procent okrsků, ale základní rozložení sil a voličských nálad už bylo zřejmé.

A jak přicházely výsledky z okrsků ve větších městech, kde je třeba sčítat více hlasů a komisím tak práce trvá déle, Schwarzenb­erg se dotahoval i na favorita voličů na venkově, Zemana.

Také letos lze čekat, že od úvodu bude ve vedení kandidát, který zaujme nejvíc voličů na venkově. A postupně se k němu budou přibližova­t ti, kteří víc osloví městské voliče.

Do druhého kola, které se bude konat v případě, že žádný z kandidátů nezíská nad 50 procent hlasů, postupují první dva. Jméno nového prezidenta tak teoreticky můžeme znát už dnes vpodvečer. Ale pokud ne, čeká nás čtrnáctide­nní souboj dvojice kandidátů. Volební místnosti by se pak znovu otevřely v pátek 26. a v sobotu 27. ledna. A pak už by sčítání hlasů bylo rychlé.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia