MF DNES

Hanek, Hinek a vítač

Jména čtyř až pěti kandidátů si vybavila většina páťáků ze základní školy

- Radka Hrdinová reportérka MF DNES

Na stěně ve třídě v pražské Základní škole Kunratice visí státní znak. „Dohodli jsme se už před několika lety, že to tak ve škole uděláme,“říká učitelka Hana Hartychová.

Ať už prezidents­ké volby dopadnou jakkoli, výzdobu tu díky tomu nebudou muset měnit. Zatím je tu ticho, tedy alespoň do té doby, než se páťáci vrátí z hodiny angličtiny.

V té další je čeká prezidents­ký test, který jsem pro ně v redakci připravila. Paní učitelka se nebojí, že by jim mohl dělat potíže. „O prezidents­ké volbě mezi sebou mluví. Je vidět, že je zajímá, co se děje,“říká.

Výsledky testu to potvrzují. Na otázku, zda si dovedou vybavit některého z kandidátů na prezidenta, dokázaly odpovědět všechny děti, jen jednou bylo uvedeno jediné jméno.

Nejvíce jmen kandidátů (celkem osm) si vybavil Tom. Nejvíce dětí z jeho třídy si vzpomnělo na čtyři až pět jmen kandidátů.

Zeman, Fischer, Topolánek

Nejčastěji opakovaná jména? Vedle Miloše Zemana je to Pavel Fischer nebo Mirek Topolánek, v těsném závěsu za nimi následuje Jiří Drahoš. Zato kampaň Petra Hanniga a Marka Hilšera kunratické páťáky minula, na každého z nich si vzpomnělo jen jedno z dětí.

Uznávali jsme přitom i odpovědi, které jména kandidátů neuváděly zcela korektně. Tak například odpověď, ve které je jako jméno kandidáta uvedeno Ani vítač, ani kývač, jsme přičetli Mirku Topolánkov­i, Hanek a Hinek skončili mezi hlasy pro Petra Hanniga a Jiřího Hynka a tak podobně.

Ve třídě je ticho. Většina dětí teď přemýšlí nad tím, co má český prezident v popisu práce.

Kluci až překvapivě často vidí prezidenta jako ochránce, který má diplomatic­kým jednáním i jako vrchní velitel armády chránit zemi před válkou. Především má podle dětí reprezento­vat zemi a schvalovat zákony.

Test je odevzdán, sedím s dětmi a paní učitelkou v kroužku před interaktiv­ní tabulí, na které se právě objevily fotografie všech devíti kandidátů. „Jé, já jsem zapomněl na toho mladýho,“ozývá se odněkud zprava.

Debata o tom, jaký by měl být člověk, který se stane prezidente­m, rychle nabírá na obrátkách. Hned jak jedno z dětí domluví, objeví se ve vzduchu ruce těch, které chtějí také říct, co si myslí. „Měl by mít hodně zkušeností, i s politikou. Měl by dělat moudrá rozhodnutí, být dobrý diplomat a stát si za tím, co řekne. A neměl by být pod vlivem alkoholu,“přemýšlí Verča.

„Měl by být dobrý stratég. Měl by to umět použít, třeba kdybychom se potřeboval­i domluvit se spojenci,“říká Max. „Já si myslím, že je problém, když má prezident názory, kvůli kterým by se mohl nepohodnou­t s nějakou zemí, v minulosti z toho byly války,“přidává se Michal.

„Měl by říkat pravdu. Mně se zdá, že prezident a poslanci slibují některé věci, které tak úplně neplatí,“dodává Matěj. Ozývá se decentní cinknutí, které označuje konec hodiny, ale děti si toho nevšímají. Místo toho, aby šly lovit v batohu svačinu, pokračují v debatě. Je funkce prezidenta důležitá?

Napište si plusy a minusy

Ano i ne, myslí si kunratičtí páťáci. „Je důležitý, když zastupuje naši zemi,“myslí si Natálka. „Je sice důležitý, ale nemusí se to projevit třeba při přijímání zákonů. Jsou podstatněj­ší funkce, třeba premiér,“navazuje na ni Matěj.

Nároky, které na něj děti kladou, jsou i přes určité pochybnost­i vysoké. „V přijímání zákonů tak důležitý není, ale je to náš zástupce v jiných zemích. Podle toho, jak se chová, si o nás dělají obrázek, který nám může uškodit. A kdyby byla válka, tak by byl také nepostrada­telný, rozhodoval by o tom, jestli se do ní dáme. Hlavu státu by neměl zastávat popleta,“myslí si Tom.

Rodičům, kteří si mezi devíti kandidáty vybírají, kdo se stane i jejich příštím prezidente­m, doporučují kunratičtí páťáci, aby to udělali stejně, jako to dělají oni, když si vybírají z několika možností. „Srovnal bych si na papír věci, které jsou pro mě u prezidenta důležité nebo které bych od prezidenta očekával, a napsal bych si k nim plusy a minusy. Nebo bych se podíval na volební kalkulačku,“usmívá se Max.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Ideální prezident? Ideální kandidát na prezidenta by měl být vzdělaný a měl by rozumět politice, myslí si Alenka z páté třídy Základní školy Kunratice v Praze.
Foto: Michal Šula, MAFRA Ideální prezident? Ideální kandidát na prezidenta by měl být vzdělaný a měl by rozumět politice, myslí si Alenka z páté třídy Základní školy Kunratice v Praze.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia