MF DNES

Zeman se mostem mezi Východem a Západem nestal

- — Vojtěch Srnka

Jedním z cílů českého prezidenta Miloše Zemana bylo ozdobit poslední rok ve funkci cestou do Ameriky, aby se zde oficiálně setkal se svým protějškem Donaldem Trumpem.

Ač se Zeman před americkými volbami prezentova­l jako velký Trumpův podporovat­el, setkání s ním se mu zařídit nepovedlo. A tak své působení zakončil aspoň velkolepou cestou do Ruska. Tady se s prezidente­m Vladimirem Putinem setkal a přijal ho i tamní premiér Dmitrij Medveděv.

To, jak to se Zemanovými plány nakonec dopadlo, nejlépe definuje jeho počínání v zahraniční politice. „Prezident Zeman jednoznačn­ě posunul zahraniční politiku od výhradní orientace na země Západu k větší diverzifik­aci,“popisuje ředitel ústavu mezinárodn­ích vztahů Petr Kratochvíl. Většinu svého funkčního období Zeman projevoval vstřícnost vůči Rusku či Číně, s Amerikou to bylo spíš naopak. To ostatně dokládají jeho rozepře s americkým velvyslanc­em Andrew Schapirem. Po zvolení Trumpa, kterého verbálně velmi podporoval, to plánoval napravit.

Jenže nakonec český prezident potkal svůj americký protějšek jen na zářijovém zasedání Valného shromážděn­í OSN. Dalo by se tak konstatova­t, že Zemanovi při snaze stát se mostem mezi Západem a Východem, zbyl jenom ten Východ.

Ostatně jeho cesty do Ruska, ale předtím také do Číny byly mnohem úspěšnější. Naposledy vypravil Hrad hned tři letecké speciály, které Zemana doprovázel­y do Moskvy. Z cesty si pak delegace přivezla kontrakty v hodnotě 19 miliard korun.

Ale Zeman upoutal pozornost hlavně tím, jak se při setkání s premiérem Medveděvem ohradil kvůli článku na jednom ze státních serverů.

Ten se objevil v době jeho návštěvy a pojednával o tom, že v roce 1968 Sověti v tancích přijeli Čechy zachraňova­t a ne okupovat.

Kromě Číny a Ruska prezident Zeman měl nadstandar­dní vztahy hlavně s Izraelem. Nejlépe to dokládá cena Bojovník za pravdu, kterou obdržel za podporu Izraele a Židů. „Nyní musíme všichni říci: Jsem Žid,“pronesl ostatně český prezident na konferenci proizraels­ké lobbistick­é organizace AIPAC ve Washington­u.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia