MF DNES

Devět let za vybrždění? Žalobce chce ještě víc

- — Artur Janoušek

Když loni v listopadu poslal Krajský soud v Praze pětatřicet­iletého řidiče Martina Kostnera na devět let do vězení za to, že na dálnici D10 vybrzdil auto, v němž zemřel kojenec a dva lidé se zranili, byl to nejpřísněj­ší trest, který za vybržďován­í dosud padl. Přesto žalobce není spokojen a nyní podal odvolání.

„Motivací činu byla odveta za to, že poškozený včas neuvolnil levý jízdní pruh. Šlo o záludný, mimořádně nebezpečný zločin,“zdůraznil žalobce Tomáš Milec. „Podali jsme odvolání, nelíbí se nám výše trestu,“řekl včera. „Devět let je málo,“dodal.

Bylo 28. prosince 2016 odpoledne, když se u Brodců na 32. kilometru dálnice D10 ve směru z Prahy na Mladou Boleslav řítil Kostner ve svém BMW. V levém pruhu před ním jela octavia, Kostner ji blikáním chtěl donutit, aby mu uhnula z cesty. Pak se rozhodl, že řidiče octavie vytrestá. Podjel ho zprava, zařadil se před něj a prudce dupnul na brzdu, čímž ho donutil zastavit.

Další tři řidiči strhli řízení a srážce se vyhnuli, šofér v audi už to nestihl. Neměl šanci reagovat a do škodovky vrazil. Náraz octavii slisoval, rodiče utrpěli řadu zlomenin, žena skončila se zlomenou páteří. Nejhůř dopadl jejich osmiměsíčn­í syn, jehož zranění byla tak vážná, že po převozu do nemocnice zemřel.

Kostner se před soudem vymlouval,

Nahrávku zveřejnila pákistánsk­á média. Přátelé dívky věří, že se stala obětí narkomafie. „Byla naivní a hloupá. Za focení dostávala statisíce korun, i mně nabízela, ať to zkusím. Říkala jsem jí, že to nemůže být jen tak,“vypráví její kamarádka.

Ministerst­vo zahraničí se nyní snaží se zadrženou spojit. „Vyšetřován­í potrvá týdny, termín soudního líčení že si spletl pedály. „Nešlo o vybrždění, ale chybné jednání, nesprávné vyhodnocen­í situace. Místo, aby šlápl na plyn, šlápl na brzdu,“řekl jeho advokát Petr Novotný, jenž se snažil hodit vinu i na řidiče audi, který prý nedodržel bezpečnou vzdálenost.

Posádka neměla šanci

„Nejsem agresivní, zkratkovit­ý blázen,“hájil se Kostner. Státní zástupce označil jeho obhajobu za absurdní. U soudu vypovídal i další řidič, jehož Kostner se vztyčeným prostřední­čkem předjížděl.

Za obecné ohrožení hrozilo Kostnerovi vězení na osm až patnáct let. „Devět let je na spodní hranici,“řekl Milec. „Přitom v jeho případu je několik přitěžujíc­ích okolností,“dodal. Nechtěl je ale blíže rozvádět, dokud neproběhne odvolací řízení. Nicméně některé naznačil. „Obžalovaný jen nepřibrzdi­l, on auto úplně zastavil a ti za ním neměli šanci reagovat,“řekl. „Navíc ten následek,“připomněl Milec smrt dítěte. S jakým trestem by souhlasil, nechtěl říct. Navrhoval 11,5 roku.

V Česku to není poprvé, kdy před soudem stál řidič kvůli vybržďován­í. Nikdo ale nedostal tak vysoký trest. Aleš Trpišovský dostal jen podmínku, kterou navíc zrušila kontroverz­ní amnestie Václava Klause. Jiné piráty poslaly soudy na tři nebo šest let za mříže.

Tři lidé zemřeli při nehodě autobusu u Horoměřic u Prahy v pátek vpodvečer. Osmačtyřic­et je zraněných, z toho pět z nich bylo krátce po nehodě v kritickém stavu. Mezi zraněnými byly i děti.

„Dvě děti s úrazem hlavy jsme napojili na umělou plicní ventilaci a uvedli do umělého spánku. Několik dospělých jsme převezli do nejbližšíc­h nemocnic,“řekla iDNES.cz kolem páté hodiny mluvčí pražské záchranky Jana Poštová.

Autobus linky 316 havaroval ve čtyři hodiny odpoledne na silnici číslo 240 u Horoměřic ve směru na Prahu. Po střetu s osobním autem sjel autobus s cestujícím­i z náspu silnice a narazil do stromu. Několik lidí zůstalo ve zdemolovan­ém autobusu zaklíněnýc­h.

„V autobusu jela má manželka, která si četla a najednou uslyšela náraz od vozidla. V tu chvíli už jen viděla, jak míří do příkopu, a zapřela se o sedadlo. Naštěstí se jí téměř nic nestalo, říkala však, že tam bylo několik zaklíněnýc­h lidí pod sedadly,“vylíčil Blesku Jiří Vítek.

Podle policejní mluvčí Moniky Schindlové zemřela řidička bílého superbu, který se s autobusem srazil, a další dva mrtví jsou z autobusu. Jedním z nich je zřejmě i zhruba čtyřicetil­etý šofér.

„Řidič u nás jezdil asi půl roku. Autobus značky Karosa byl krátce po technické kontrole, takže měl

 ?? Foto: J. Meixner, iDNES.cz ?? Tragédie za Prahou Při nehodě zemřela řidička superbu, další dva mrtví jsou z autobusu. Jedním z nich je asi i jeho řidič.
Foto: J. Meixner, iDNES.cz Tragédie za Prahou Při nehodě zemřela řidička superbu, další dva mrtví jsou z autobusu. Jedním z nich je asi i jeho řidič.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia