MF DNES

Tři mrtví po havárii autobusu

- — Roman Šafhauser

nebyl stanoven,“řekla včera mluvčí ministerst­va Irena Valentová. Ambasáda se snaží ve spolupráci s českým honorárním konzulem v Pákistánu domluvit termín návštěvy. O pomoc prozatím zadržená český konzulát nepožádala, naopak spolupracu­je s tamními vyšetřoval­i. Po informacíc­h, které uvedla, začala ve městě na více místech razie.

Tereza H. vycestoval­a za poslední rok do Pákistánu už počtvrté. Předtím byla ve městech Gujranwala a Láhaur už třikrát, pokaždé příbuzným a kamarádkám tvrdila, že tam jezdí fotit jako modelka.

V Pákistánu hrozí za pašování drog až trest smrti. Většinou pašeráci dostanou velmi vysoké tresty ve zdejších věznicích. Panují zde drsné podmínky. Před pěti lety zde žilo za mřížemi 75 tisíc lidí, zhruba 1 100 z nich byly podle neziskové organizace Human Rights Commissin of Pakistan ženy. Podle neziskovky vězeňkyně žijí v naprosto nevyhovují­cích podmínkách. Chybějí lékaři, zejména gynekologo­vé. V roce 2013 dokonce nebyl v centrálním vězení v Láhauru lékař žádný. Na celách je vždy mnoho lidí pohromadě, jídla bývá málo a samotky, kde vězni mohou strávit i desítky dnů, mají velikost šatní skříně.

Rodina dívky nevěří, že by drogy pašovala vědomě. Doufá, že pokud Tereza dostane v Asii trest, bude si jej moci odpykat v Česku. Jednání o vydání vězňů jsou však většinou komplikova­ná a mohou trvat roky.

U Prahy havaroval příměstský spoj. Desítky lidí se zranily. Záchranáři spustili traumaplán

být v pořádku, ale příčinu nehody neznám,“uvedl Roman Herden, mluvčí společnost­i Arriva, které autobus patří.

Záchranná služba aktivovala takzvaný traumaplán. Mimořádná situace, při níž se přistupuje k traumaplán­u, se vyhlašuje ve chvíli, kdy je na místě nehody více než deset zraněných. „Zranění se třídí podle toho, v jak vážném jsou stavu, rozhoduje se, kdo bude kam transporto­ván a v jakém pořadí,“popisuje Effenberge­rová.

Policie silnici uzavřela. Několik policistů prohledáva­lo pole kolem silnice a pátralo po dalších zraněných. Odklízení nehody trvalo do pozdních večerních hodin.

ROPID odklonil autobusové linky 316 a 356 na objízdné trasy, kde jezdily v omezeném intervalu asi 60 minut.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia