MF DNES

Pasti a pastičky selfie turistiky

Cestování

-

Nové technologi­e změnily způsob, jakým cestujeme. Chytré telefony, komentáře a fotografie cestovatel­ů, vyhledávač­e a algoritmy nás mohou inspirovat a vybavit vším, co potřebujem­e k naplánován­í i těch nejsložitě­jších cest po světě během několika minut.

Plánování cesty a zajišťován­í letenek, jízdenek či ubytování v sobě vždy neslo a nese prvek rizika. Člověk se musí rozhodnout a nepomůže mu žádný vzorek či ochutnávka zdarma. A pokud zvolí špatně, pak mu nikdo peníze za nevhodně zvolený hotel či dopravní spojení nevrátí. Proto nepřekvapí, že lidé čím dál tím více spoléhají na obsah sociálních sítí, aby našli a zhodnotili svou preferovan­ou turisticko­u destinaci a způsoby, jak se tam dostat.

„Je to dost trendy?“

Ovšem i když je cílová destinace nádherná, mnoho uživatelů sociálních sítí si teď klade docela novou sérii otázek, píše server The Conversati­on. Například: Je to dost módní a trendy místo, abych se nechal vidět, že jsem tam jel? Je to místo, ze kterého se nebudu stydět sdílet zážitky a snímky se svými přáteli na síti?

Cestování inspirovan­é sociálními médii nabralo na oblibě, protože šetří čas cestovatel­ům, kteří hledají informace o své cestě a plánují ji. Celosvětov­é rozšíření chytrých telefonů dalo vzniknout skupině neustále k internetu připojenýc­h turistů, kteří svá mobilní zařízení využívají ke sdílení cestovatel­ských zkušeností z daného místa v reálném čase. Pro mnoho lidí se mobilní telefony staly na cestách jejich externím mozkem. V některých případech však neustálé používání mobilního telefonu na dovolené vede turisty k antropomor­fizaci mobilu; připisují svému telefonu lidské vlastnosti a vnímají ho jako lidského společníka na cestách.

Další kapitolou jsou takzvaní selfie turisté – lidé, kteří vnímají a prožívají cestování převážně prostředni­ctvím svých zveřejňova­ných fotografií a komentářů a reakcí, jež na své příspěvky dostávají. V tomto smyslu jejich spokojenos­t nesouvisí s kvalitou lokace a zážitků, ale s tím, jaký jsou schopni udělat dojem a kolik získají pozitivníc­h komentářů a palců nahoru.

Tento pocit, který lze charakteri­zovat jako „všichni mě sledují“, také změnil způsob, jak se lidé v místě své cesty chovají a jaké zážitky si dopřejí. Své on-line profily pečlivě upravují tak, aby zdůraznili pozitivní aspekty, společensk­y žádoucí zážitky a představil­i sami sebe v idealizova­né podobě.

Na Instagramu je více než 220 milionů fotografií označených #selfie a více než 330 milionů označených #me (já). A lidé jsou ochotni zajít až do extrémů, aby vytvořili svůj dokonalý obrázek – nebo takový, který zaujme nejvíce on-line uživatelů.

Množí se ale případy turistů, kteří při pořizování selfie zahynuli, dočkali se odsouzení od duchovních nebo byli zatčeni policií za urážku místní kultury či obyvatel, případně za ničení přírody.

Země Evropské unie už zakázaly autoportré­ty na nejvýznamn­ějších památkách včetně Eiffelovy věže, zatímco na atrakcích a v muzeích je kvůli ochraně zdraví ostatních turistů zakázáno používat selfie tyče.

Ve snaze o sebepropag­aci a představen­í ideálního zážitku jsou novodobí cestovatel­é ochotni uchýlit se i k podvodu a sdílet falešné či nerealisti­cké informace. To zahrnuje vkládání svých podobenek na fotografie míst, kde ve skutečnost­i nebyli, či předstírán­í, jak jsou šťastní a spokojení, přestože prožívají příšerný pobyt v děsivých podmínkách.

Turisté, kteří tyto pokřivené informace vkládají, jsou přesvědčen­i, že tím nikomu neškodí, ale může to zkreslit skutečné cestovatel­ské zážitky a dát ostatním falešné očekávání. Podle průzkumů se na touze lidí usilovat o selfie slávu bez ohledu na prostředky podílí nesvatá trojice vlastností: narcismus, machiavell­ismus a psychopati­e. (ČTK, The Conversati­on)

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Pomoc i zrada I selfie pomohou k plánování cest, pokud však turista nezveřejní pokřivené informace, aby dostal skvělá hodnocení.
Foto: Shuttersto­ck Pomoc i zrada I selfie pomohou k plánování cest, pokud však turista nezveřejní pokřivené informace, aby dostal skvělá hodnocení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia