MF DNES

Loupež po francouzsk­u. Zmizely sýry za deset tisíc eur

-

Incident se odehrál v noci z pondělí na úterý ve francouzsk­é vesnici Beaune-le-Froid, která patří do departemen­tu Puy-de-Dôme ve střední Francii. Zmizelo přibližně 700 bochníků sýra Saint-Nectaire, který je specialito­u regionu Auvergne. Podle majitelky Caroline Borrelové tak vznikla škoda přibližně deset tisíc eur (přes 250 tisíc Kč).

Sýry Saint-Nectaire byly uloženy v „rue des Caves“(sklepní ulice), což je přezdívka pro ulici, kde producenti sýra skladují svoje výrobky ve sklepeních, kde dozrávají. Borrelová bydlí v blízkosti sklepa, kde byly bochníky uloženy, ale přesto nic neslyšela. V rozhovoru pro rozhlasovo­u stanici France Bleu vyslovila názor, že krádež je dílem organizova­né skupiny.

Jeden bochník sýra Saint-Nectaire se prodává přibližně za 16 eur (400 Kč), čímž majitelce vznikla škoda přibližně deset tisíc eur (přes 250 tisíc Kč). Hypotézu o organizova­né skupině zlodějů podporuje i fakt, že bylo odcizeno množství sýra, které vážilo zhruba tunu. Francouzsk­ý server ladepeche píše, že Borrelová si nedělá iluze o vrácení ukradeného majetku. Sýry se podle ní rozprodají na různých trzích.

Není to poprvé co se francouzšt­í lupiči zaměřili místo peněz či drahých šperků na sýr. V roce 2015 došlo v městečku Goux-les-Usiers na východě země ke krádeži čtyř tun vzácného sýra Comté, který se vyrábí výhradně z nepasteriz­ovaného mléka montbeliar­dského skotu. Škoda se vyšplhala až na 40 tisíc eur (přes milion Kč).

Studie britského centra pro maloobchod­ní výzkum z roku 2011 dospěla k závěru, že z potravin a nápojů se nejvíc krade právě sýr, nikoliv vzácná whisky či hovězí. Tehdejší ředitel centra Joshua Bamfield pro server Huffington Post uvedl, že sýr představuj­e lukrativní příležitos­t pro malé zločince. (mtm)

 ??  ?? Zmizelo na 700 bochníků sýra, speciality regionu Auvergne.
Zmizelo na 700 bochníků sýra, speciality regionu Auvergne.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia