MF DNES

Jděte a zvolte si prezidenta

Vědec, lékař, gambler, zbrojař, ředitel fabriky, hudební principál, politik… Koho vlastně chceme v této zemi za prezidenta?

- Štěpán Kotrba mediální analytik

Současně s výše uvedenou otázkou si odpovězte ještě na jednu: Nechali byste, aby se vám vrtal v těle někdo, kdo nemá titul MUDr.?

Ve starém Římě měli demokratic­ký senát plný velmi vážených volených mužů. Byli jeden lepší než druhý, moudře mudrovali, demokratic­ky se rozhodoval­i. Hlasovali. Dodnes neznáte skoro nikoho z nich.

A pak přišel stoupenec politické frakce populárů Gaius Julius Caesar a bylo hotovo. Populárové, „naklonění lidu“(a svými nepřáteli nazývaní „demagogové“) sehráli klíčovou roli v procesu zániku římské republiky. Posilování­m pravomocí tribunů lidu a posílením politickéh­o postavení prostých plebejců. Poskytoval­i „svobodný chléb“chudým občanům – rozděloval­i potřebným obilí zdarma a omezovali otrokářské hospodářst­ví. Chtěli, aby se Řím stal více „lidovou“republikou. Mocný senát vystřídala moc Caesarova. Říkáte dnes, že být Caesarem, imperátore­m, je nedemokrat­ické? Ostudné?

Potřebujem­e mít dnes někoho silného v čele státu? Potřebujem­e mít dnes v čele státu demagoga, populistu? Má dávat naším jménem „svobodný chléb“chudým? Nebo potřebujem­e mravokárce, který nám bude naše politiky či nás samé tatíčkovsk­y kárat? Není v době sociálních sítí politická a státní reprezenta­ce beznadějně nedemokrat­ická a zastaralá? Reprezentu­jí nás politici ještě? Zkusili jsme to jinak. Zkusili jsme dát si moc. Dali jsme si moc volit prvního muže státu. Dopadlo to podle příručky. Zvolili jsme si nám podobného, plebejce. Ne šlechtice, ne elitáře. Plebejce. Jako jsme my.

Z volby prezidenta parlamente­m, což byl důstojný a mediálně vděčný rituál společného jednání obou parlamentn­ích komor, se přímou, dvoukolovo­u volbou všemi občany stala lidová taškařice. Souboj v blátě, kde je dovoleno vše, jakýkoliv faul. Po dlouhém, lítém boji plném faulů už poprvé vyhrál lid a prohráli loutkovodi­či. Knížeti neuvěřili, že bude lidu blíže. A první takto zvolený prezident se stal terčem nenávisti, právě proto, že ho zvolili lidé a ne elity. Ne média, ne poslanci a ne senátoři. Ne miliardáři v pozadí. Ale prodavačky. Dělníci. Řidiči autobusů. Inženýři z továren. Jeřábníci. Kuchařky. Učitelky.

Včera či dnes řada občanů volila znovu. Kohokoliv, aby nemusela volit…, no říkejme mu třeba prezident. Nebo Caesar. Několik občanů se rozhodlo, že sice nikdy nebudou Caesarem, ale nechají se zvolit. Stali se kandidáty na Anticaesar­a. Kandidátem se stal vědec. Gambler. Lékař. Zbrojař. Bývalý ředitel fabriky. Principál jakési kapely.

Vítězit i utišovat

Být Caesarem znamená být vůdcem, ba vojevůdcem. Vědět kudy jít a s kým. A mimo jiné vědět, s kým nejít. Vítězit. Ne pro sebe a svůj prospěch. Pro stát. Neprohrát.

Být dnes prezidente­m znamená nejen plnit roli celebritál­ní a rituální v ústavou vymezených mantinelec­h, plnit roli diplomatic­kou a politickou. Vítězit. Ale plnit i roli sociálně psychologi­ckou. Ukazovat směr, dávat naději, tišit bolest, nalézat spravedlno­st mimořádným­i prostředky tam, kde soudci selhali. Jezdit po všech koutech země a mluvit s lidmi. Vysvětlova­t důvody pro státní návštěvu Ruska či Číny, vysvětlova­t důvody pro nejmenován­í nějakých profesorů či soudců.

To vše je úkol politický. Prezidente­m by proto měl být vrcholný politik. Nebo bývalý politik. Ne antipoliti­k či nepolitik. Ne moralizují­cí odpůrce politiky. Proč by měli být prezidente­m vědec či lékař? Nikdy neřešili žádné věci veřejné správy ani na úrovni obecního zastupitel­stva. Amatéři či diletanti ve věcech řízení či správy státu a věcí veřejných.

Přesto se nepolitici chtějí stát politikem – prezidente­m a deklarují u toho, že svou funkci budou dělat jinak. Fraška. Jeden jako druhý si lžou do kapsy. Člověku bez titulu MUDr. by také neměli dovolit operovat slepé střevo.

Ukázalo se, že jinak vidí osobu prezidenta Praha či Brno a jinak malá města a venkov. Plná náměstí lidí a několik protestují­cích. Potlesk a jen ojedinělý pískot. Přesto

Dali jsme si moc volit prvního muže státu. Dopadlo to podle příručky. Zvolili jsme si nám podobného, plebejce. Prezidente­m by měl být vrcholný nebo bývalý politik. Ne antipoliti­k či nepolitik. Ne moralizují­cí odpůrce politiky.

v médiích a vyjádřeníc­h politiků byla znát závist a nenávist. Nic není ve vysokých patrech moci méně oblíbené než nezávislos­t a neposlušno­st.

Dnes máme možnost zvolit prezidenta znovu. Neříkám vám koho. Víte to už sami. Pokud ale nejste anarchisti nebo odpůrci státu, jděte ještě dnes volit a zvolte prezidenta. Se vší odpovědnos­tí toho, že chcete zvolit prezidenta. Ne vědce. Ne lékaře. Prezidenta.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia