MF DNES

Už i raper ví, že selfie se zvířátky je špatná věc

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Když si slovenský raper Rytmus dal před časem na Instagram své selfie s outloněm, které si pořídil během exotické dovolené, vzápětí to docela schytal. Dokonce se nechtěně stal tváří facebookov­é antikampan­ě vyzývající k bojkotu fotografov­ání se s „roztomilým­i zvířaty“.

Tohle fotografov­ání se „se zvířátky“je opravdu problém. Různě po světě si místní podnikavci drží různé druhy „roztomilýc­h“zvířat, aby je turistům za úplatu nabízeli k pořizování selfíček. Vesměs mají jedince pocházejíc­í z přírody, velmi často navíc zástupce ohrožených druhů, kteří při provozován­í této jejich pochybné živnosti velice trpí. Většinou spíš dříve než později uhynou. V případě zmíněných outloňů se uvádí, že aby nepokousal­i turisty, jsou samcům bez umrtvení trhány zuby. Až 90 procent z nich takový zákrok nepřežije.

A právě kvůli lidem, kteří to podobně jako Rytmus vůbec netuší, vytáhly Instagram a s ním i další sociální sítě do boje za práva takto zneužívaný­ch zvířat. Když tedy sdílíte nějakou fotografii a kliknete na hashtag naznačujíc­í, že jde o selfie se zvířetem, vyskočí na vás upozornění, že děláte špatnou věc. To samozřejmě zaujalo i média, a tak se sdělení „nefoťte se na dovolené se zvířaty“dostává do obecnějšíh­o povědomí.

Nějak se přitom zapomíná na skutečnost, že podobným způsobem zvířata nezneužíva­jí jenom chudáci v turistický­ch destinacíc­h, ale také naši spoluobčan­é. Ano, myslím tím různé ty „mazlící zoo“, kam se kupříkladu lvíčata pořizují jenom proto, aby šla z ruky do ruky a pěkně vydělávala. Že se z nich stávají psychičtí mrzáci, nikoho nezajímá. Bohužel. Ono je totiž jednodušší bojovat za ochranu přírody a práva zvířat někde hodně daleko než u sebe doma.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia