MF DNES

Referenda pět let poté: ten souboj zjevně smysl měl

-

Současně s historicky první přímou volbou prezidenta se před pěti lety uskutečnil­o sedm místních referend – mimo jiné v Plzni. Nejen pro Plzeň to tehdy rovněž bylo referendum historicky první, ale tohle se navíc stalo prvním úspěšným referendem ve velkém městě. Lidí přišlo dost a zavázali radnici, aby znemožnila výstavbu obřího monobloku s obchodním domem nepříjemně blízko centra Plzně.

Referendum řeklo jasně politikům, že se mají více starat, když jde o budoucí tvář a vzhled jejich města. A shodou okolností právě teď, po pěti letech a před volbou druhou, v podstatě začíná další dějství tohohle příběhu. Zástupci města v týdnu představil­i veřejnosti novou územní studii, která určuje, jak by mohla vypadat významná oblast Plzně mezi nábřežím Radbuzy a plzeňským nádražím. I když zdaleka není vyhráno, ukazuje se, že si město prostě nemusí nechat nadiktovat od developerů to, co si přejí. Má být na jejich tlak v první řadě připravené, a to Plzeň trestuhodn­ě nebyla. A pak také dost silné na to, aby své představy v hrubých rysech obhájilo. Což neplatí zdaleka jen pro Plzeň.

Na místě, kde těžká technika za pár měsíců rozdrtila na prach někdejší kulturní dům, je od té doby prázdné prostranst­ví. Společnost Amadeus, vlastník pozemků, tu nechává alespoň parkovat auta. Projekt zastavila a začala se s městem soudit o téměř dvoumiliar­dovou náhradu za zmařené podnikání. Podobně se – neúspěšně – soudila také s Ostravou. V Plzni soud její žalobu nejprve zamítl, ale krajský jí dal zčásti za pravdu a věc vrátil na začátek. Zatímco v soudním sporu o náhradu za zmařený projekt pokračuje, oznámila firma před více než rokem, že místo zastavět znovu chce a názorům radnice vyjde vstříc. A navíc své území rozšířila koupí někdejšího Prioru v těsném sousedství. Plzeň mezitím několik let schvaloval­a nový územní plán, který určil, že poměry v téhle oblasti má specifikov­at územní studie.

Celé to tudíž trvalo léta, ale výsledek snad bude stát za to. Pomineme-li fakt, že na veřejnou diskusi došlo až poté, co byla studie schválena v zastupitel­stvu, je výsledek oproti původnímu návrhu developera, regulací příliš nekroceném­u, jako nebe a dudy. Místo obřího monobloku a administra­tivního křídla tu má být zástavba rozbitá dvěma novými ulicemi, širokými aspoň dvanáct metrů a celodenně přístupným­i pro veřejnost, fasády nemají být velkoplošn­é, ale členěné jako v městském prostoru, omezena je plocha nově vzniklých bloků, prodejní plocha má zabírat nejvýš 60 procent, a to hrubá a nejen u celku, ale i větších bloků. Zbytek musí být pro kanceláře, ale taky pro bydlení a občanskou vybavenost. Polovinu střech mají tvořit takzvané zelené střechy. A navázat by měly další úpravy okolí v režii města.

Na studii se podíleli mimoplzeňš­tí architekti, třeba vítěz architekto­nicko-urbanistic­ké soutěže, kterou už mezitím k využití oblasti plzeňská radnice vyhlásila. Vytvořit tu nový celek, téměř čtvrť, je podle nich obrovská příležitos­t. Zároveň upozorňují, že dodržení podmínek a kvalitu architektu­ry si město musí dobře ohlídat. Ale že starost o kvalitu projektu koneckonců chrání i developero­vu investici.

Před pěti lety bylo mezi zmíněnými sedmi referendy také hlasování o nové radnici Prahy 7. Lidi řekli, že chtějí, aby byla podstatně levnější, než vedení obvodu plánovalo, a aby na ni byla pořádná architekto­nická soutěž. Původně měla stát miliardu, teď vyjde asi na třetinu a rekonstruk­cí starší budovy vzniká zajímavý a účelný dům. Za zmínku stojí, že jak referendum v Plzni, tak i to pražské musel vyhlásit soud, protože politici jejich uspořádání odmítali. V obou případech konečně začíná být zřejmé, že stálo za to se s nimi utkat.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia