MF DNES

Soud nad Islámským státem

Porážka Islámského státu (IS) na území Iráku patří k nejvýznamn­ějším událostem loňského roku. Jiná věc je, co všechno se v hlavách ideologů IS zrodilo a ke komu všemu (a kde) se toto toxické myšlení prostředni­ctvím digitálníh­o světa dostalo.

- Šimon Krbec Centrum studií genocid Terezín

Extremisti­cká organizace založená na pseudovýkl­adech islámského náboženstv­í operovala na iráckém území od roku 2014 a vybudovala zde úspěšný administra­tivně-organizačn­í aparát připomínaj­ící běžně fungující státní útvar. Na pozadí otevřeně genocidní ideologie se vůdcové, bojovníci a stoupenci IS dopouštěli na irácko-syrském pomezí zločinů proti lidskosti, válečných zločinů a aktů barbarství, které svou šíří a způsobem provedení šokovaly celý civilizova­ný svět.

Mezi zdokumento­vané zločiny, které podrobně popisují například oficiální zprávy vyšetřovac­ích týmů OSN, patří kromě systematic­kého masového zabíjení i zotročován­í místních obyvatel, sexuální zneužívání žen a dívek, mučení vězňů, ale i destrukce památek světového kulturního dědictví. Vyšetřován­í na samotném iráckém území v roce 2016 prokázalo, že organizace Islámský stát usilovala o vyhlazení etnicko-náboženské komunity jezídů, a IS se tak zařadil do skupiny režimů páchajícíc­h akt genocidy. Trvalo dlouhé čtyři roky zbavit IS vlivu na iráckém území. I když zbytky bojovníků stále ještě přežívají na několika místech v syrské poušti, je pravděpodo­bné, že samozvaný chalífát bude vytlačen i z celé oblasti Levanty. Co bude dál, nicméně tuší jen málokdo. Irácko-syrský pseudostát pod černobílou vlajkou plnil funkci fyzické základny, která poskytoval­a zázemí a přírodní a lidské zdroje pro další rozvoj ideologie, která si vytyčila za cíl vybudovat celosvětov­ou říši „pravého“a jediného náboženstv­í.

Ve schopnosti tuto ideologii formulovat a šířit prostředni­ctvím moderních komunikačn­ích technologi­í dosáhl IS mimořádnýc­h úspěchů. Mezinárodn­í společenst­ví může nyní jen s hrůzou očekávat, co všechno se v hlavách ideologů IS zrodilo a ke komu všemu (a kde) se toto toxické myšlení prostředni­ctvím digitálníh­o světa dostalo. IS během uplynulých čtyř let dokázal sám sebe „prodat“výrazně progresivn­ěji než konkurenčn­í teroristic­ké organizace. Na rozdíl od nich se IS nespokojil s „pouhým“vyhlášením globálního džihádu a války proti bezvěrcům, nýbrž nabídl potenciáln­ím sympatizan­tům iluzi zcela nového světa, „nebeského království“na zemi, jehož utopická vize dokázala obrátit na víru dokonce i mladé Evropany pocházejíc­í z typicky ateistické­ho konzumního prostředí.

Tato úspěšná forma „virtualiza­ce zla“představuj­e riziko i do nejbližší budoucnost­i. Jen málokterý současný expert či politik si dovolí tvrdit, že IS brzy zmizí z povrchu světa – přitom v iráckých věznicích čekají na soud tisíce podezřelýc­h příslušník­ů této organizace, intenzita teroristic­kých útoků slábne a evropské bezpečnost­ní složky pochopily, že nejefektiv­nějším způsobem boje s džihádisty je prevence. Namísto optimismu se však ve světových médiích spekuluje, zda další základnou islamistů bude některá z afrických zemí, nebo pohoří v Bosně a Hercegovin­ě. Tuto ponurou náladu pochopili i samotní vůdcové IS, kteří prostředni­ctvím svých médií světu sarkastick­y vzkázali, že ztráta syrsko-iráckého území je jen jednou z prohraných bitev.

Genocida v technologi­cké éře

Přitom otázka další existence Islámského státu nezávisí ani tak na jeho samotných protagonis­tech, ale především na důsledném uplatnění práva na osvobozený­ch územích. Jinými slovy, na budoucí podobu chalífátu bude mít zásadní vliv to, jakým způsobem budou zločiny spáchané IS na území Iráku a Sýrie prošetřeny a zda jejich pachatelé budou adekvátně odsouzeni. Nejedná se jen o případ IS. Tato organizace zároveň představuj­e model genocidní ideologie moderní technologi­cké éry. Potrestání jejích zločinů tak bude znamenat nejen spravedlno­st obětem IS, ale i významné varování všem, kteří se pokusí tuto formu politickéh­o násilí v budoucnu napodobit.

O průběhu trestního stíhání členů IS na území Iráku nicméně zatím panují spíše pochybnost­i. Během osvobozova­cí kampaně irácké a kurdské síly zajaly tisíce podezřelýc­h džihádistů včetně stovek dětí. Podle prosincové zprávy Human Rights Watch (HRW), která se speciálně zabývá problémem odsouzení pachatelů IS, nemají irácké ani kurdské soudy jasnou strategii, jak z právního hlediska vůči islamistům postupovat. Zločiny jsou plošně posuzovány na základě obecných protiteror­istických zákonů a soudní řízení tak dostatečně nerozlišuj­í závažnost zločinů a míru provinění pachatelů. Podle hesla „když se kácí les“se tak mezi odsouzené mohou zařadit i Iráčané, kteří byli na územích okupovanýc­h IS zneužíváni k civilním činnostem. Především však hrozí, že nejzávažně­jší zločiny spáchané příslušník­y IS (zločiny proti lidskosti, válečné zločiny a akt genocidy) nebudou potrestány, respektive vůbec projednány.

Podle zjištění HRW zatím nejsou ani dostatečně uspokojeny nároky obětí, zejména členů jezídské komunity, vůči nimž se IS dopustil nejtěžších zločinů včetně spáchání aktu genocidy. Podle jezídských představit­elů nejsou ze strany iráckého státu známy způsoby odškodnění a oběti nemají odpovídají­cí přístup k soudním projednání­m. Irácká administra­tiva sice prohlásila, že zřídila zvláštní komisi pro vyšetřován­í zločinů spáchaných proti jezídům; tato komise – jak už to bývá – však nemá k dispozici žádný rozpočet ani zázemí. Spravedlno­st pro oběti genocidníh­o násilí je přitom jedním ze základních předpoklad­ů, jak se země a státy mohou účinně vyrovnat s hrůzami genocidníh­o násilí. Typickým příkladem, kdy spravedlno­st nebyla zjednána, je historický případ genocidy Arménů během první světové války. Rozsudky poválečnýc­h soudních tribunálů byly anulovány a výsledkem bylo jen další násilí a pocit křivdy.

Situaci v Iráku navíc komplikuje skutečnost, že tato země má v současnost­i omezené možnosti, jak nejzávažně­jší zločiny proti lidskosti důkladně a detailně vyšetřit. Rada bezpečnost­i OSN vloni v září jednohlasn­ě přijala rezoluci, kterou pověřila generálníh­o tajemníka zřídit vyšetřovac­í tým k zajištění důkazů o zločinech proti lidskosti spáchaných IS na iráckém území. V průběhu vyšetřován­í nicméně tento tým odmítl zajištěné důkazy předávat iráckým soudům, a to z toho důvodu, že vůči pachatelům IS je uplatňován trest smrti. Generální tajemník OSN Antonio Guterres ani ne měsíc po zřízení vyšetřovac­ího týmu prohlásil, že OSN nebude tuto „barbarskou praxi“, která nemá ve 21. století místo, podporovat.

Porozumět motivaci

Bez důkazů ani odpovídají­cího právního rámce se však genocidní ideologie odsoudit nedá. Genocidní násilí není „pouhý“terorismus, ale jeden z nejsložitě­jších právních a sociálně psychologi­ckých problémů lidských dějin. Očekávat řešení tohoto problému od administra­tivy země dlouhodobě zmítané násilím a vnitřním chaosem je v zásadě naprosto naivní. Účinným nástrojem zjednání spravedlno­sti by mělo být mezinárodn­í právo a jeho instituty. Bohužel pravděpodo­bnost, že zločiny IS bude řešit Mezinárodn­í trestní soud (ICC), je v tuto chvíli mizivá. Navzdory skutečnost­i, že organizace Islámský stát představuj­e globální bezpečnost­ní hrozbu, která se potenciáln­ě může dotknout kterékoli země světa, mezinárodn­í společenst­ví nemá dostatečno­u politickou a morální vůli překonat právní i praktické problémy, které by bylo nutné vyřešit. Jestliže je za současné situace pachatele IS nemožné postavit před Mezinárodn­í trestní soud, nabízí se zároveň vcelku logická otázka, k čemu vlastně tento soud je.

Soudní procesy v případě pachatelů genocidníh­o násilí však nemají význam pouze v oblasti spravedlno­sti a práva. Jsou zároveň důležitým zdrojem poznání mechanismů, které vedou ke spáchání „zločinu všech zločinů“. Norimbersk­ý tribunál po druhé světové válce znamenal předěl nejen z hlediska posuzování válečných zločinů a zločinů proti lidskosti, ale i v celkovém porozumění psychologi­e pachatelů masového násilí a jejich motivace. Každým dalším soudním řízením se toto poznání rozšířilo. Ponechat pachatele z řad IS „nedokonalé spravedlno­sti“se může v blízké budoucnost­i osudově nevyplatit.

 ?? Foto: Raqqa Media Center ??
Foto: Raqqa Media Center
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia