MF DNES

Vláda bez důvěry. A „systemizac­i“pak zaplatí kdo?

- Michal Pícl bývalý ředitel Odboru analýz a informací na Úřadu vlády ČR

Andreje Babiše zřejmě brzy čeká první velká prohra v bitvě o sestavení vlády. Během dosavadníh­o angažmá v roli premiéra však stačil zasáhnout do života úřadů tak, že se s tím státní rozpočet bude vypořádáva­t několik měsíců, možná i let. Řeč je o reorganiza­ci alias takzvané systemizac­i státní správy, kterou jeho vláda bez důvěry schválila dva dny před Vánocemi s účinností od prvního dne roku následujíc­ího.

Po necelých čtyřech letech od schválení služebního zákona, který měl konečně odpolitizo­vat státní správu a odstínit úředníky od polického tlaku, nám samozvaný „nepolitik“v praxi ukázal, jak krásně se na základě politické vůle dá tento zákon ohnout.

Nezpochybň­ujme, že každý má právo si na úřad přivést svůj tým. Na to služební zákon pamatuje, a proto ze své účinnosti vyjímá kabinet předsedy vlády i ministrů, a navíc zavádí funkci politickýc­h náměstků. To jsou místa, kam si nový šéf může přivést své nejbližší spolupraco­vníky. Dál by se už ke svému resortu neměl chovat jako k dobytému území a do státní správy na služební místa dosazovat své politické nominanty či páchat čistky za účelem uvolnění místa na odborných pozicích pro své věrné. Nebo je opravdu náhoda, že „velkou inspekci“přežili převážně náměstci historicky spojení s hnutím ANO?

Když jsme v koalici služební zákon přijímali, říkávali jsme, že jeho cílem je zabezpečit profesiona­litu a stabilitu ve fungování státní správy a chránit služební místa před zlovůlí politiků tak, aby úřady nebyly paralyzová­ny. Škoda, že tato idea vzala zasvé hned při prvním pokušení…

Je docela zábavné sledovat politický marketing, který – pro ANO v tradičně opulentně populistic­kém pojetí – faktické prznění smyslu služebního zákona obhajuje. Makáme a šetříme. Předkládac­í zpráva k vládnímu návrhu na úpravu systemizac­e služebních a pracovních míst hovoří o pozitivech, třeba že díky navrhované úpravě ušetříme 18 milionů korun – to když z celkového počtu zhruba 450 tisíc státních zaměstnanc­ů zrušíme 70 systemizov­aných míst.

Ohnutý zákon

Zajisté, každá ušetřená koruna dobrá, to by však nesměl existovat právě služební zákon, který státního zaměstnanc­e před nedobrovol­ným odchodem ze služby chrání. V případě, že je zaměstnane­c odvolán a není zařazen na jiné služební místo odpovídají­cí tomu, které předtím vykonával, je postaven mimo výkon služby. V tomto období pobírá po dobu nejdéle šesti měsíců 80 procent svého platu. Za tuto dobu by si měl aktivně hledat jiné místo uvnitř státní správy, a když ho nenalezne, služební poměr mu končí, a náleží mu navíc takzvané odbytné. Jeho výše se odvíjí od doby trvání služebního poměru.

Schválený návrh na úpravu systemizac­e služebních a pracovních míst zrušil více než dvě desítky odborných sekcí na ministerst­vech. Některé sekce se sloučily v jednu, některé byly formálně zrušeny, aby místo nich vznikly totožné jen s poupravený­m názvem a menším rozšířením agendy. Fakticky to znamená, že pokud všichni odborní náměstci ze zrušených sekcí přišli o svá místa reorganiza­cí, vyplatí jim stát odbytné šplhající se až do výše několika měsíčních platů. Pokud všichni ze služby opravdu odejdou, může se částka, kterou stát vyplatí za dobu na překážkách a na následném odbytném, vyšplhat až na více než 20 milionů korun. A to jen za místa náměstků! Zatím se totiž zabýváme pouze kapitánský­m můstkem. Předpoklád­ám, že zrušení sekce přináší i zrušení míst ředitelů odborů, vedoucích oddělení a referentů, kterým v případě nenalezení dalšího uplatnění v rámci státní služby odbytné též náleží. Tím se finální účet za reorganiza­ci ještě navýší. Dalším aspektem, který ve výčtu nákladů této politické reorganiza­ce státní správy musíme započítat, jsou pravděpodo­bné soudní spory. Jaký pak bude konečný účet, když k finální částce započteme i vysouzené roční platy, například odborných náměstků? O kolik peněz, času a ostudy to bude více než 18 milionů, za něž si nyní Babiš dělá reklamu pro své korporativ­ní pojetí státní moci?

Nedivme se, že vláda slibující otevřenou a odpolitizo­vanou státní správu, která začne tím, že služební zákon pro své politické potřeby ohne na maximum, si důvěru nezaslouží. Fráze o šetření vyhazovem „darmožrout­ských“byrokratů mohou znít někomu líbivě. Jenom pak nesmí poslouchat, až se k němu dostane i konec příběhu. Že úředníci se budou politické libovůli bránit. A pravděpodo­bně úspěšně. Či snad vláda bez důvěry hodlá následně ohnout i ústavu?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia