MF DNES

Vladyka a Blažek hrají na Titaniku všechno

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Nejslavněj­ší námořní katastrofa, mnoho rolí a dva herci. Jen Miroslav Vladyka a Filip Blažek zinscenují před diváky pražského Divadla Kalich plavbu a potopení Titaniku v komedii Johna Fiskeho.

„Představuj­eme kapitána, druhého důstojníka, milionáře, manželku milionáře, ledovcovou hlídku, cestující třetí a druhé třídy, loď i ledovec a herce, kteří si na to všechno hrají,“vypočítává nepřeberné množství postav Filip Blažek.

Pití zrušeno

„Text sám o sobě je kouzelný, ale mě přitahoval zejména fakt, že se jedná o představen­í pro dva herce, to jsem si zatím nevyzkouše­l. Netušil jsem, jaká to bude dřina, nicméně pořád se na jevišti především bavíme,“popisuje Blažek. „Navíc pro mě šlo o práci v krásné společnost­i – s Mírou se známe léta a s režisérem Jakubem Nvotou je radost inscenaci stavět, má dobré nápady,“dodává.

„Zaujal mě styl, kterým je hra psaná. Hned po prvním přečtení jsem věděl, že ji určitě chci dělat,“říká Miroslav Vladyka a dodává, že k podobné inscenaci se dostal už s Radkem Holubem v případě komedie Kapsy plné šutrů.

„Ale ta představuj­e jiný druh humoru, nicméně ve dvou jsme v ní hráli asi patnáct rolí,“popisuje. Kolik rolí nabízí Titanic, prý herci dosud nespočítal­i. „Během představen­í se nezastavím­e, nemáme ani vteřinu, třeba abychom se mohli za kulisami napít,“přiznává Blažek.

„Za celou hru jsme měli jediné místečko, drobnou pauzu, kde jsme mohli trochu polevit, a tu nám režisér na generálce zrušil. Ale baví nás to moc,“ujišťuje i přes zjevné fyzické vypětí. Diváky do Kalichu herci lákají i na rafinovano­u scénu. „Jedná se o jeviště na jevišti, ze kterého jde v několika směrech udělat šikmu, lze ho roztrojit a hrát na různých plochách. Vše máme ve svých rukou, doslova,“popisuje Blažek. I přes to, že Titanic spadá do žánru komedie, Vladyka upozorňuje, že nepůjde o nic neuctivého vůči obětem tragédie z dubna 1912.

„Nic takového by nás ani ve snu nenapadlo. Líbí se mi naopak, že v představen­í zazní spousta zajímavost­í, o nichž jsem doteď neměl tušení,“vysvětluje. „A odkrývají se v ní rozhodnutí či pravidla, která rozhodně nebyla košer vůči nejchudším cestujícím. To propojuje téma Titaniku s různými dobami včetně té současné,“zamýšlí se Vladyka.

„Samozřejmě řadu situací zlehčujeme, jde o komedii, jdeme do hereckého sporu, abychom mohli stavět situace, to ani jinak nejde, nicméně ctíme památku obětí,“souhlasí s ním Blažek. Premiéru má Titanic už ve středu.

 ?? Foto: Richard Kocourek ?? Kapitán, milionář, loď i ledovec Filip Blažek a Miroslav Vladyka v Titaniku protočí neskutečné množství rolí.
Foto: Richard Kocourek Kapitán, milionář, loď i ledovec Filip Blažek a Miroslav Vladyka v Titaniku protočí neskutečné množství rolí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia