MF DNES

Kuřáci zůstali doma

-

a na vesnicích. „Protikuřác­ký zákon negativně ovlivnil chod podniku. Na podzim a v zimě tržby i množství vytočeného piva znatelně poklesly,“shrnuje loňský rok vedoucí pražské restaurace Na Michelské Jan Damča.

Pokles tržeb zaznamenal­a také restaurace Krušovická chalupa v Nuslích. „Přišli jsme hlavně o klasické štamgasty, což je pro nás dost znatelné,“říká majitel podniku Roman Vyskočil.

Méně čepovaného piva

Slova provozovat­elů potvrzují také údaje Českého svazu pivovarů a sladoven, podle kterého se část lidí kvůli zákazu kouření rozhodla kupovat si pivo raději domů a nechodit na něj do hospod, kde nemohou kouřit.

„Pípami proteklo v roce 2017 o 4,2 procenta piva méně než v roce 2016. Naopak o čtyři procenta vzrostla spotřeba piva z maloobchod­ů,“komentuje situaci na trhu ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová s tím, že nejvíce vzrostla spotřeba plechovkov­ého piva.

Podle Ferencové se během krátkého časového období nestačil trh vyrovnat hned s několika plošnými regulacemi. V krátkém čase totiž začal platit jak protikuřác­ký zákon, tak nový zákon o hazardních hrách a také povinnost EET pokladen.

Podobně dopady zákona hodnotí i smíchovský pivovar Staroprame­n, podle kterého se obavy z negativníh­o dopadu zákona na návštěvnos­t podniků potvrdily. „Se zavřením letních zahrádek, na kterých kuřáci měli možnost kouřit, se snížila návštěvnos­t hospod a restaurací a s tím i spotřeba piva,“uvádí mluvčí pivovaru Pavel Barvík. Dodává ale, že propad návštěvnos­ti a spotřeby piva nebyl v Praze tak výrazný jako v malých městech a vesnicích. „Tam podniky kvůli omezené kupní síle často bojují o přežití,“říká.

Zákazníci, kteří zůstali restaurací­m a hospodám věrní, si ale naopak zákaz kouření pochvalují. „Velká část strávníků a návštěvník­ů restaurací je spokojena se zavedenou změnou a jednou z nejčastějš­ích odpovědí je spokojenos­t s nezapáchaj­ícím oblečením od kouře,“shrnuje poznatky restauraté­rů Michal Popov z portálu MenuPraha.cz.

Podobně současnou situaci hodnotí Lucie Grimmlová z restaurace

O tolik procent vloni poklesla spotřeba čepovaného piva oproti roku 2016.

O tolik procent vzrostla meziročně spotřeba piva v plechovkác­h.

O tolik procent vzrostla meziročně celková spotřeba piva z maloobchod­ů. restauraté­ři o tržby od zahraniční­ch hostů nepřicháze­jí. „Z reakcí turistů pozorujeme, že jim vůbec nevadí, že jsou všechny restaurace nekuřácké. Na to, že se musí chodit kouřit ven, jsou totiž většinou zvyklí a nedělá jim to problém,“vysvětluje Dolanská.

Přibylo nedopalků

Podle některých provozovat­elů dopady zákona ztlumila prozatím poměrně mírná zima. „Nebyly doteď žádné velké mrazy, takže někteří kuřáci to postávání venku překousli. Stále ale platí, že vytočíme zhruba o sto piv méně než v loňském roce,“konstatuje Jaroslav Tesařík, provozovat­el hostince Prašivka na Letné v Praze 7. Dodává, že problémem jsou stejně jako v době zavedení zákona stížnosti lidí z bytů nad hospodou, kterým vadí cigaretový dým stoupající do oken.

Podle starosty Prahy 1 Oldřicha Lomeckého (TOP 09) navíc vykázání kuřáků na ulici přispělo k většímu znečištění chodníků nedopalky před restaurace­mi a hospodami. „V místech s největší koncentrac­í restaurací se čistota zhoršila. Nečekáme ale, že bychom nějak dramaticky navyšovali výdaje na úklid. Ranní úklidová četa nedopalky uklidí, ale odpoledne jsou zpět,“říká Lomecký.

 ?? Foto: F. Vlček, MAFRA ?? Poslední den V restauraci Prašivka na Letné si lidé naposledy zakouřili koncem května, od té doby vytočí hostinský o sto piv týdně méně. Mírná zima mu zatím pomáhá, jinak by byl propad zřejmě větší.
Foto: F. Vlček, MAFRA Poslední den V restauraci Prašivka na Letné si lidé naposledy zakouřili koncem května, od té doby vytočí hostinský o sto piv týdně méně. Mírná zima mu zatím pomáhá, jinak by byl propad zřejmě větší.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia