MF DNES

Každé desáté auto jezdí s poškozeným filtrem

Ušetřit a ničit tak okolí zdraví se snaží řidiči deseti procent aut. Tvrdí to průběžné výsledky měření magistrátu.

- Jakub Heller redaktor iDNES.cz

Do jara chce město nalézt vozidla, která ničí Pražanům zdraví. Dosud je známo jen to, že škodlivé prachové částice vypouštějí do ovzduší zejména starší diesely. Jejich řidiči si z výfukového systému nechávají vymontovat filtry pevných částic, neboť tím klesá spotřeba, nebo je mají alespoň poškozené tak, že prakticky nefungují.

Jenže zatím se nevědělo, kolik takových aut v České republice jezdí. První krok k zodpovězen­í této otázky už udělala Praha. Koncem minulého roku zaplatila půl milionu korun za dosud nevídané měření emisí aut přímo v běžném provozu.

Výzkum vede Michal Vojtíšek z ČVUT, který pro něj sám vyvinul měřicí metodu. Jeho tým spolu s Ústředním automotokl­ubem teď analyzuje obrovské množství dat, která nasbíral. Přestože celkové vyhodnocen­í bude až koncem března, magistrátu už nabídl předběžné výsledky.

„Ukazuje se, že aut s poškozeným nebo odmontovan­ým filtrem je zhruba deset procent,“uvedla magistrátn­í radní pro životní prostředí Jana Plamínková (Trojkoalic­e/STAN). Ústřední automotokl­ub přitom dříve odhadoval, že by takových aut mohlo po českých silnicích jezdit až jeden milion, tedy téměř dvacet procent.

V minulém roce bylo v Česku registrová­no asi 5,6 milionu aut, desetina z nich by tedy představov­ala přibližně půl milionu vozidel. Není jisté, jestli je podobná situace jako v Praze stejná i v jiných regionech. I tak jde o vysoké číslo, které potvrzuje Vojtíškovy dřívější odhady. „Je možné, že plná polovina částic pochází z nějakých pěti až deseti procent motorů,“uvedl po ukončení sběru dat v terénu.

Jedním z důvodů, proč si někteří řidiči nechávají z aut filtry vymontovat, je skutečnost, že tato součástka kromě snížení úniku sazí z motoru také omezuje jeho výkon a zvyšuje spotřebu. Hlavně má omezenou životnost, zejména u starších vozů, a její výměna v závislosti na konkrétním modelu stojí i desítky tisíc korun.

Hledá se hlavní čmoudil

Samo měření spočívalo v odebírání vzorků vzduchu se zplodinami projíždějí­cích vozidel u kraje vozovky. U těchto vzorků následně přístroje zkoumaly koncentrac­i částic. Měřily jak saze, tedy větší prachové částice, tak i částice velice malé, které nejsou okem viditelné, zato jsou nebezpečně­jší.

Do března mají výzkumníci vyhodnotit, jaký typ vozidel nejvíc „čmoudí“. „Musí zjistit, kolik procent těch aut, která mají poškozený či odmontovan­ý filtr pevných částic, patří taxíkům, běžným osobním vozům, malým a velkým nákladním vozidlům či případně autobusům,“vysvětluje Plamínková. Technici v terénu zaznamenáv­ali i poznávací značky a typ měřeného vozidla, které teď k sobě párují.

Praha se podle výsledků více zaměří na nejproblem­atičtější skupinu řidičů a bude je případně postihovat i ve spolupráci s policií . „Musím ale říct, že policie se do toho opravdu, ale opravdu nehrne,“dodala Plamínková.

O odporu policie řešit situaci s poškozeným­i filtry důkladněji než dřív mluví magistrát už delší dobu. Policie totiž odmítá měřit emise přímo v terénu, což odůvodňuje tím, že ze zákona k tomu nemá oprávnění. Jenže ministerst­va dopravy a životního prostředí tvrdí opak.

Několik stanic muselo zavřít

Než si Praha vyšlápne na řidiče jezdící bez filtru, vykročila proti stanicím státní technické kontroly, jelikož problém představuj­í i nepoctiví emisní technici. „Zintenzivn­ěli jsme jejich kontroly a několik ze stanic už bylo zavřeno,“sdělila Plamínková. K lepšímu chycení neposlušný­ch řidičů pak má pomoci i povinnost, kdy se fotografuj­í auta při emisních kontrolách a průběh těchto měření.

Motivace, proč chce město bojovat s auty bez filtru, je prostá. Prachové částice představuj­í pro lidský organismus skutečně významné nebezpečí.

Váží se na ně totiž látky jako třeba benzo(a)pyren, které se jejich pomocí dostávají do plic a do krevního oběhu a zvyšují riziko nádorových a kardiovask­ulárních onemocnění. Tento proces je navíc kumulativn­í, takže lidé, kteří bydlí v blízkosti frekventov­aných silnic, jsou na tom nejhůře.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Největší znečišťova­tel Automobilo­vá doprava denně Praze přináší značnou ekologicko­u i zdravotní zátěž.
Foto: Petr Topič, MAFRA Největší znečišťova­tel Automobilo­vá doprava denně Praze přináší značnou ekologicko­u i zdravotní zátěž.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia