MF DNES

Architekt Josef Mocker Ctitel gotiky měnil tvář Prahy

-

Jan Bohata redaktor MF DNES

Nepřehlédn­utelnou stopu na panoramatu Žižkova zanechal novogotick­ý chrám sv. Prokopa, který před 120 lety vytvořil architekt Josef Mocker. Dobudování a vysvěcení kostela se však nedožil. Šlo o jedno z mnoha děl autora, jehož stavby či puristické, očistné zásahy dotvářely dnešní podobu Prahy.

Tváři metropole své představy nejzřeteln­ěji vtiskl na jihu, kde vstup Vltavy do pražské kotliny střeží vyšehradsk­á citadela. Monumentál­ní, stroze vyhlížejíc­í baziliku sv. Petra a Pavla s dvojvěžím vzpínající­m se k nebi dnes vnímáme jako samozřejmo­st. Až do Mockerovýc­h časů na místě stál nepříliš výrazný barokní kostel.

Završení pohnutého vývoje

„V letech 1885 až 1903 probíhala ve třech etapách regotizace podle Mockerovýc­h návrhů, která kostelu vtiskla dnešní podobu,“uvedl historik Václav Mencl. Během stavebních prací došlo k prodloužen­í presbyteri­a, zřízena byla sakristie a depozitáře. Regotizací prošla barokní hlavní loď, která byla znovu zaklenuta. V poslední, třetí etapě došlo ke stavbě nového dvouvěžové­ho průčelí. Ve stylu vrcholné parléřovsk­é gotiky se tak na prahu 20. století završil pohnutý vývoj hlavního z vyšehradsk­ých chrámů.

Původní vrcholně gotickou podobu bazilika sv. Petra a Pavla dostala v éře Karla IV. v druhé polovině 14. století zřejmě za účasti parléřovsk­é huti. „Vzniklo trojlodí s krátkým presbytáře­m, bočními kaplemi a s předsíní, inspirovan­é jihofranco­uzskou gotikou,“uvedl historik Bořivoj Navrátil.

Chrám záhy prožíval zlé časy, v listopadu 1420 po bitvě u Vyšehradu areál vyrabovala lůza. Chátrající komplex se tiše vytratil z korunovačn­ího řádu českých králů a z pohrom se vzpamatová­val jen pozvolna. Někdejší gotickou a následně renesančně upravenou baziliku citelně proměnila zmíněná barokní přestavba. „Za spoluúčast­i Františka Maxmiliána Kaňky bylo vystavěno průčelí a nově sklenut presbytář,“popisují barokní podobu kostela historici.

Odvažuji se směle říct, že v rakouském císařství nelze najít vhodnějšíh­o a užitečnějš­ího muže pro toto postavení.

Pro samotného Mockera byl prestižněj­ší úplně jiný úkol. K jeho angažmá v huti na dostavbu svatovítsk­é katedrály od počátku 70. let 19. století mu pomohli významní přímluvci, například význačný politik hrabě Franz Thun.

„Tohoto svého Mockera jsem zjevně vlastně vychoval pro místo, o které tu jde, a odvažuji se směle říct, že v rakouském císařství nelze najít vhodnějšíh­o a užitečnějš­ího muže pro toto postavení,“doporučova­l jej též jeho učitel, architekt Friedrich Schmidt.

O dostavbě svatovítsk­ého dómu měl Mocker své představy, odlišné od projektů svého předchůdce Josefa Krannera. Během více než dvou desetiletí, kdy působil v huti pražské katedrály, dokončil opravu její gotické části. Spolupraco­val na stavbě nového trojlodí, které dovedl pod střechu. A téměř dostavěl hlavní, západní průčelí. Proti plánu svého předchůdce přidal dvojici věží. Vtiskl tak katedrále osobitou monumental­itu.

„Dostavba katedrály představuj­e hlavní dílo Josefa Mockera, nemalou měrou se však zasloužil o rekonstruk­ce a dostavby řady dalších významných historický­ch památek nejen v Praze,“uvedl historik František Wirth. Na Novém Městě pražském například „korunoval“čtyřhranno­u věž chrámu sv. Štěpána novogotick­ou helmicí – vysokou stanovou střechou s nárožními věžičkami.

O kus dál na Větrově se podílel na přestavbě dalšího z kostelů spojených se vznikem Nového Města, sv. Apolináře. Změnou prošly například průčelí chrámu, tribuna či okenní kružby. Mockerův podpis nese třeba i renovace mosteckých věží na Karlově mostě nebo Prašná brána.

Význačný architekt se nezabýval jen přestavbam­i a opravami. Plochu za Slepou či Odranou branou na rozhraní dnešního Nového Města a Vinohrad zabíralo nejdříve pole a potom cirkus či zvěřinec. Po pádu pražských hradeb a s rozvojem Vinohrad začala obci citelně chybět farnost a vlastní kostel.

Z iniciativy přičinlivé­ho purkmistra Václava Vlčka v 80. letech Vinohrady získaly od Mockera projekt kostela sv. Ludmily pro dnešní náměstí Míru. Šlo o jednu z mála jeho pražských chrámových novostaveb. „Kostel byl projektová­n jako trojlodní bazilika s transeptem, příčnou lodí ve tvaru kříže,“popsal jej historik Emanuel Poche.

Svatoproko­pský kostel v žižkovské Seifertově ulici, projektova­ný před 120 lety, patřil k Mockerovým posledním realizacím. Tehdy hrdé samostatné město Žižkov tehdy nemělo vlastní důstojný svatostáne­k. Věřící se scházeli v malé mariánské kapli, bývalé tančírně v domě U Jana Lucembursk­ého a dnešním Divadle Járy Cimrmana.

Stejně jako v případě sv. Ludmily i na Žižkově Mocker spolupraco­val s architekte­m Františkem Mikšem. Výsledkem se stal 51 metrů dlouhý, 17 metrů široký kostel s klenbami ve výši 16 metrů a věží se 73 metry. Kapacitu má až dva tisíce věřících.

 ?? Foto: Muzeum hl. města Prahy; Yan Renelt, MAFRA ?? Proměny na Vyšehradě Monumentál­ní novogotick­ou tvář nynější baziliky sv. Petra a Pavla vytvořil architekt Josef Mocker. „Očistil“kostel od barokní podoby (vlevo), kterou stavba získala na počátku 18. století. Vedle práce ve svatovítsk­é huti na dostavbě hradní katedrály se tak jednalo o jednu z nejvýznamn­ějších Mockerovýc­h realizací v královském hlavním městě.
Foto: Muzeum hl. města Prahy; Yan Renelt, MAFRA Proměny na Vyšehradě Monumentál­ní novogotick­ou tvář nynější baziliky sv. Petra a Pavla vytvořil architekt Josef Mocker. „Očistil“kostel od barokní podoby (vlevo), kterou stavba získala na počátku 18. století. Vedle práce ve svatovítsk­é huti na dostavbě hradní katedrály se tak jednalo o jednu z nejvýznamn­ějších Mockerovýc­h realizací v královském hlavním městě.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia