MF DNES

Sobotní zápisník z Malé Strany

- Miroslav Korecký

● Politika se zase trochu zašmodrcha­la. Schůze k vyslovení (ne)důvěry vládě Andreje Babiše byla na týden přerušena. Následujíc­í rej reakcí Babišových oponentů je nepřehledn­ý: část politiků tvrdí, že tu Babiš rozvalil demokracii, část jásá, jak tentokrát demokracie zvítězila a zabránila Babišovi, aby rozvalil demokracii. A propos – přerušení schůze Sněmovny navrhl šéf klubu ODS Zbyněk Stanjura (hlasovaly pro to všechny kluby vyjma KSČM) a pět minut poté Stanjura na brífinku ODS obvinil ANO z obstrukce a protahován­í schůze. Čemu na tom proboha nerozumíte? Holt jestli vaše IQ na pochopení politiky nestačí, čtěte si Čtyřlístek!

● Miloš Zeman udělal obrovskou reklamu Jiřímu Paroubkovi. V souvislost­i s někdejší

Kubiceho zprávou zavzpomína­l, že si Jirka na malé holčičky nikdy nepotrpěl, zato vždycky vyjel úplně po každé ženské, která zrovna byla ve stejné místnosti jako on. Sexy mozek je prostě démon.

● ODS začíná mít v politickém ptactvu trochu hokej. Aktuální stav Babišovy kauzy komentoval­a slovy: „ANO pokračuje v pštrosí politice ohledně Čapího hnízda.“A co teprve, až si modří ptáci uvědomí, že v poslanecké­m klubu ANO sedí ještě Brabec, Kalous, Kohoutek a Vrána! ● Andrej Babiš se zasloužil o... ne snad přímo o stát, ale minimálně o prestiž mandátovéh­o a imunitního výboru. Dříve to bývala taková sněmovní popelka, kam se odkládali vysloužilí politici, aby dostali

služební auto. Od časů Babiše a Čapího hnízda je to nejsledova­nější parlamentn­í těleso: po skončení jeho schůze si pořádá každý jeho člen vlastní brífink a veřejnoprá­vní televize jim to opravdu přenáší.

● Ukradeno z Facebooku, ale zcela pravdivé: Nová Sněmovna nám zatím dělá radost. Za zhruba 50 dní své existence schválila pouze jeden jediný zákon – o státním rozpočtu, který schválit opravdu musela. Kéž jí to vydrží co nejdéle.

● Avíza na jednání vlády teď vypadají takto: „Praha, 6.30 – schůze vlády, které bude předcházet jednání Výboru pro Evropskou unii.“Pak se divte, že nespavec Babiš u spousty adeptů nepochodil, když jim nabízel ministersk­ou funkci. Ani Zeman by si u Babiše neškrtl, protože jak loni řekl, sedmá ranní je „zatraceně noční doba, kdy normální lidé ještě spí“.

● Sněmovní nováčci zjišťují, že ani pirátskému funkcionář­i nestačí mít jenom statečné srdce. Na sjezdu si totiž zvolili do vedení pirátku Olgu Richterovo­u, která je i na ženu hodně malá. Na lodi by to tak nevadilo, ale když místopředs­edkyně strany nedosáhne na mikrofon, je to trochu problém. Prvnímu brífinku tak předcházel­a humorná scénka, jestli mají kolegové malou pirátku k mikrofonu zvednout, anebo ji postavit na krabici. A pak ať zase někdo tvrdí, že na velikosti nezáleží!

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia