MF DNES

Husitská a Koněvova se mají letos proměnit

Nejdůležit­ější ulice na Žižkově projdou po několikale­tých průtazích rekonstruk­cí, začne v březnu

- — Ondřej Hanko

Kdyby šlo všechno podle plánu, rekonstruk­ce žižkovskýc­h ulic Husitská a Koněvova měla být už v plném proudu. Nejprve se mluvilo o zahájení prací na podzim 2016, vloni o tom, že by se mělo opravovat v říjnu. Projekt, který neodpovída­l územnímu rozhodnutí z roku 2014, však rekonstruk­ci zabrzdil. Teď se nejčastěji zmiňuje březen a vypadá to, že po letech příprav by se konečně mělo začít.

„V příštích týdnech se dohodneme na podobě objížděk,“uvádí radní pro dopravu Prahy 3 Lucie Vítkovská (ODS), která ujišťuje, že zásobování ulic nebude přerušeno.

Práce by se měly rozběhnout v polovině března přibližně v půlce dvoukilome­trového úseku, na křižovatce Husitské a Prokopovy ulice. V červnu se začne pracovat na Ohradě a dělníci budou postupně sestupovat Koněvovou ulicí směrem k Tachovském­u náměstí.

„První přijdou na řadu vodovody a kanalizace,“říká mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbora Štěpánová. Její slova potvrzuje vedení Pražské vodohospod­ářské společnost­i. Zvlášť kanály se v Husitské a Koněvově ukázaly jako velmi zrádné, před čtyřmi roky totiž po mohutném dešti nestačily odvádět vodu a ta pak zaplavila celou ulici. Důvod byl prostý, kvůli nedostateč­né údržbě byly ucpané.

Výměna asfaltu, vydláždění chodníků a vysázení stromů

Na místě se spolu s vodovody obnoví i další inženýrské sítě. Následně se vymění asfaltový povrch, vydláždí se chodníky, které se místy rozšíří, a vysadí se několik stromů. Přibudou i lavičky nebo koše. Zvláště v dolní části chybějí přechody a lidé musí kličkovat mezi auty. Proto při rekonstruk­ci vzniknou nové zebry, některé se rovněž osvětlí.

Žižkovská radnice se navíc snaží, aby se tamní ulice proměnily, i co se týče obchodů nebo restaurací. Jde také o Husitskou a Koněvovu, odkud postupně mizí herny a kasina. Praha 3 by na místě ráda viděla malé obchůdky, například pekárny. I kvůli tomu spustila soutěž Podnikatel a živnostník roku, která má podniky ještě více motivovat ke zlepšování služeb.

Kromě Husitské a Koněvovy se v prostoru dolního Žižkova změní tři náměstí. „Opravuje se Komenského náměstí, hotovo bude v květnu. Dále bude pokračovat rekonstruk­ce panelových domů,“přibližuje radní Vítkovská.

Nových stromů, cest a laviček se dočká Kostnické náměstí. Dopravní podnik se navíc zavázal, že opraví měnírnu, která k němu přiléhá. Na náměstí Barikád přibude dětské hřiště a vysázejí se stromy.

 ??  ?? První vlaštovka V květnu skončí práce na Komenského náměstí, kde vznikne i pódium pro studenty sousední hudební školy. Vizualizac­e: MCA atelier
První vlaštovka V květnu skončí práce na Komenského náměstí, kde vznikne i pódium pro studenty sousední hudební školy. Vizualizac­e: MCA atelier

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia