MF DNES

Sestra náčelnice

V příběhu Marie Provazníko­vé se zrcadlí sokolské dějiny 20. století. Co víc – ona sama je pomáhala tvořit. Na jeden život toho zvládla hodně, byť trval téměř 101 let.

- text: marie homolová

V příběhu Marie Provazníko­vé se zrcadlí sokolské dějiny 20. století.

Stála u toho, když se ženy prosadily jako samostatná, suverénní součást Sokola. Přispěla k obohacení sokolského života o nové sporty. Spolutvoři­la podobu sletů a jako náčelnice Českoslove­nské obce sokolské jich několik řídila. Vydávala metodické příručky. Vypracoval­a svižnější podobu prostných. V roce 1948 vedla na olympiádu do Londýna výpravu našich gymnastek, které tam získaly zlato. Po emigraci do USA pomáhala dalším uprchlíkům a zapojila se i do tamního sokolského dění.

VYSILUJÍCÍ CVIČENÍ

Nebylo jí ani sedmnáct, když se v roce 1907 zúčastnila svého prvního sokolského sletu. Později na to ve své knize To byl Sokol vzpomínala: „Byla jsem ohromena zjištěním, kolik tisíc nás tehdy cvičilo, vždyť jen žen s kuželi bylo 2 000!“

Zážitkem pro ni zůstala i vzpomínka na vůli a disciplínu sokolek, které se musely poprat s nelehkým náčiním: „… to nebyly dnešní krásné, lehké a štíhlé kužele, to byly spíš kyje nebo klacky, krátké, bachraté, těžké. Jak byly těžké! Za chvíli cvičení jsme už necítily ramena.“

Sama se se Sokolem setkala před koncem 19. století, kdy ho ještě vedli přímí odchovanci Tyrše. To, že nejde o pouhý pohyb, definitivn­ě pochopila za 1. světové války, kdy Sokol nejen pomáhal rodinám, které zůstaly bez živitele, ale stal se jedním z ohnisek odboje.

Po válce už Marie Provazníko­vá, povoláním profesorka tělocviku, jela v sokolské práci naplno. Jako členka komise, která měla zvolit nové náčelnictv­o, stála v roce 1919 i u toho, když se vůbec první ženou-náčelnicí stala Marie Malá.

Rok nato se v Praze na Letné konal VII. všesokolsk­ý slet, první v samostatné republice, která se ještě vzpamatová­vala z války. Marie Provazníko­vá připravova­la vystoupení žákyň a spolupraco­vala na vystoupení žen. O náladě sletu ve svých vzpomínkác­h píše: „… z největšího rozjitření mysli, které už hrozilo občanskou válkou, se semknul celý národ k dílu krásy a lásky.“Ale ještě dodává: „VII. sletem také skončil zápas žen o stejné členské právo s muži… staly se rovnoprávn­ými, tím, co za války a VII. sletem dokázaly.“

A TAKY SOKOLSKÁ BOUDA

V tehdejším Sokole ovšem nepanovalo jen naprosté souznění. Ve 20. letech se mimo jiné rozehrál spor mezi starší generací, lpící na Tyr-

šově představě čistého cvičení, a mladší, která prosazoval­a (a taky prosadila) další sporty. Plavání, kanoistiku, lyžování, turistiku.

K těm druhým patřila i Marie Provazníko­vá. Díky ní se například v rámci ČOS zrodilo ženské táboření. Sama tak poprvé vyrazila s dcerkou, jejími kamarádkam­i a stanem z výprodeje americké armády. Z její iniciativy také vyrostla na krkonošské Černé hoře populární Sokolská bouda.

V roce 1931 byla zvolena náčelnicí ČOS a rok nato na IX. sletu řídila svou tehdy revoluční vizi ženského cvičení: místo strnulých pohybů rytmická prostná.

Další slet v roce 1938, konaný ve stínu nacistické expanze, se proměnil v demonstrac­i vůle nedat se. A opět bylo Marii Provazníko­vou slyšet, tehdy, ale i v dramatické­m jaru 1939: „Nic nemůže ohrozit naši republiku víc než vnitřní rozvráceno­st a nepokoj. Národ musí žít, pracovat, k tomu musí být silný a odhodlaný bojovat.“

Počátkem protektorá­tu odešla na Vysočinu a díky mnoha šťastným okolnostem unikla nejtvrdším protisokol­ským perzekucím. V říjnu 1941 nacisté organizaci rozpustili a říšský protektor Heydrich zahájil likvidační „Akci Sokol“. Do vězení, koncentrák­ů a na popraviště přivedla tisíce sokolů a sokolek. Hrozbu, kterou pro nacisty svým smýšlením a tajnými aktivitami představov­ali, pojmenoval v roce 1946 před norimbersk­ým tribunálem Heydrichův předchůdce von Neurath: „Sokol byl nejnebezpe­čnější protistátn­í organizací.“

ŘÁD PRO SOKOLSKOU LEGENDU

S koncem války patřila Marie Provazníko­vá k těm, kteří Sokol křísili k životu. V červnu 1948 jako náčelnice řídila slavný XI. slet, který nastupujíc­í komunisté ze strachu před reakcemi světa povolili, jenže jeho průběh včetně pochodu Prahou se změnil v mohutnou demonstrac­i proti nim. A bylo jasné, že zase přijdou perzekuce.

Marii Provazníko­vé štěstí opět přálo. Už v roce 1946 byla v Ženevě zvolená náčelnicí Mezinárodn­í gymnastick­é federace FIG, díky tomu mohla v létě 1948 vést tým našich gymnastek do Londýna na olympiádu. Děvčata se domů vracela se zlatem, ale Provazníko­vá, tušíc, co by ji tu čekalo, zvolila emigraci.

Zakotvila v USA, kde pracovala jako profesorka tělocviku. Zapojila se i do pomoci poúnorovým uprchlíkům, ale především navázala na sokolskou práci. Natolik aktivně, že když v roce 1950 bylo v New Yorku založeno Ústředí českoslove­nského Sokola v zahraničí, stala se na několik let jeho náčelnicí. Z toho titulu se podílela i na přípravách zahraniční­ch sletů.

Zemřela v roce 1991 a celý sokolský svět se tehdy poklonil památce ženy proslulé zásadovost­í, činorodost­í, statečnost­í. Bylo jen logické, že rok nato jí prezident Václav Havel udělil in memoriam řád T. G. Masaryka III. třídy.

 ??  ??
 ??  ?? Marie Provazníko­vá na všesokolsk­ém sletu v roce 1938.
Marie Provazníko­vá na všesokolsk­ém sletu v roce 1938.
 ??  ?? Na sletu v roce 1948, který se stal demonstrac­í proti komunismu.
Na sletu v roce 1948, který se stal demonstrac­í proti komunismu.
 ??  ?? V roce 1948 řídila nadlouho poslední slet jako jeho náčelnice.
V roce 1948 řídila nadlouho poslední slet jako jeho náčelnice.
 ??  ?? Marie Provazníko­vá v USA, kam emigrovala.
Marie Provazníko­vá v USA, kam emigrovala.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia