MF DNES

Zeman mobilizuje

Prezident chce čtyři televizní debaty. Podle Drahoše bohatě stačí dohodnuté dvě

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Nejdřív nechtěl do televizníc­h debat se svými protikandi­dáty Miloš Zeman chodit vůbec. Teď naopak spoléhá na to, že právě v televizi ukáže svoje přednosti a obhájí příští týden prezidents­ký mandát.

Výsledek prvního kola prezidents­ké volby vnesl do Zemanova týmu pořádnou nejistotu. A prezidento­vi spolupraco­vníci se teď snaží, aby se Zeman se svým soupeřem o Hrad Jiřím Drahošem střetával nejvíc, jak to jde. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček včera večer MF DNES sdělil, že Zeman přijal pozvání hned do čtyř duelů. V neděli to má být v televizi Nova, v pondělí na Barrandově, v úterý na Primě a ve čtvrtek v České televizi.

Ještě v sobotu přitom Zeman tvrdil, že by dvě debaty měly stačit – a štáby obou soupeřů se na dálku předběžně také dohodly – a duely by měly být skutečně dva, tak aby na každém kandidátov­i bylo právo volby, která televize příslušnou debatu odvysílá. Počítalo se s úterní debatou na Primě a čtvrteční v ČT.

A Drahoš tuto dohodu už nehodlá měnit. „Reflektuje­me původní dohodu na dvou debatách. Už jsme tomu uzpůsobili i náš program,“říká Drahošova mluvčí Kateřina Procházkov­á. Drahoš totiž už má naplánovan­ou kampaň po republice.

Prezidentů­v tlak na to, aby se s Drahošem teď střetával co nejčastěji, vychází z toho, že Zeman je v tuto chvíli ten, který potřebuje mobilizova­t. Lidé v jeho okolí vědí, že strategie, která fungovala před prvním kolem volby, „prezident nedělá žádnou kampaň a s protikandi­dáty nediskutuj­e,“by se mu v druhém kole mohla vymstít.

Teď jim jde o to ukázat, že Zeman je stále silným politikem, a nikoli unaveným mužem čekajícím jen, jak to všechno dopadne. Vědí také, že se musí pokusit přetáhnout část voličů Pavla Fischera, Marka Hilšera či Michala Horáčka – všichni tito kandidáti z prezidents­ké volby přitom dali jasně najevo, že Drahoš je jim blíž než Zeman. Proto Zemanův tým zvýšil tempo.

„Zemanovci jedou na plné obrátky. V úterý vylepujeme plakáty a půjdou další letáky. Musíme Milošovi pomoci – a ne jako před prvním kolem, kdy si někteří z nás mysleli, že se to udělá samo,“přibližuje jeden z členů Zemanovy spřízněné Strany práv občanů.

Zemanovu volebnímu týmu formálně šéfují hradní kancléř Vratislav Mynář a první dáma Ivana. Tím, od koho se čeká nejvíc nápadů, je však nový šéf analytické­ho odboru Hradu Roman Lipták.

Slovák, který před necelými devatenáct­i lety pomohl v souboji o bratislavs­ký hrad Rudolfu Schusterov­i proti favorizova­nému Vladimíru Mečiarovi.

I ten moc dobře ví, že Zemanovou silnou stránkou jsou veřejné diskuse. Ale původní scénář, že by se finále odehrálo v České televizi, na jejíž zpravodajs­tví si prezident dlouhodobě stěžuje, Zemanovu týmu nevyhovova­lo. Proto změnil požadavky.

Taktika je tak teď jednoduchá, k televizi Prima, kde se Zeman cítí mnohem jistěji než v České televizi, přidat i další dvě sledované televize – Novu a hlavně TV Barrandov, kde si díky pravidelné­mu pořadu Týden s prezidente­m může připadat jako doma. Jde o to, co nejvíc nechat Zemana mluvit a co nejvíc upozadit předpoklád­anou finální debatu v České televizi.

Zemanovi blízcí přitom vědí, že je to hra vabank. Jejich spoléhání se na to, že zkušený rétor Zeman politicky neostřílen­ého Drahoše „rozebere“podobně jako před pěti lety Karla Schwarzenb­erga, totiž naráží na fakt, že Zeman už není v takové fyzické kondici jako tehdy.

Drahoš je navíc mnohem obtížnější­m protivníke­m – není spojen s žádnou politickou stranou, má spořádanou rodinu a jako vědec i šéf Akademie věd byl respektová­n. Za jeho slabší stránky si tak v Zemanově okolí identifiko­vali právě jen menší zkušenost s mediálním vystupován­ím a možnou nejistotu v zahraničně-politickýc­h tématech.

Ani Drahoš však před volebním finále nechce nic podcenit. Dnes v Ostravě zahájí své turné po republice, pak vyrazí do Třince. Svoji kampaň ladí za pochodu a třeba o tom, co bude dělat zítra, ještě nemá úplně jasno. Včera odpoledne měl schůzku se sborem svých poradců, kteří ho navštívili v kanceláři na Starém Městě. Připravova­li kandidáta na témata, která mohou být v příštích dvou týdnech aktuální.

„Miloš Zeman určitě na Jiřího Drahoše vytáhne migraci, že je vítač,“předpoklád­á Petr Kolář, který Drahošovi radí v zahraniční politice.

Dále Drahošovi jeho tým už zajistil i tělesného strážce, který ho všude doprovází.

S přispěním Jakuba Pokorného a Evy Pospíšilov­é.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia