MF DNES

Hilšer by si rád hlasy udržel. Chce zkusit Senát

- — Karel Hrubeš

Donedávna neznámý lékař Marek Hilšer dostal v prezidents­ké volbě skoro půl milionu hlasů a své popularity se rozhodl využít. Už dříve připouštěl, že by v politice zůstal, a MF DNES včera potvrdil, že to nebude odkládat. „Nemá cenu čekat tři roky. Už mě oslovují různé politické strany. Nejblíže je mi Senát. Ten se logicky nabízí,“řekl Hilšer. Nejbližší volby budou už letos na podzim, kdy se obmění třetina senátorů.

S Hilšerem se ještě před víkendovým hlasováním o hlavě státu sblížili Piráti, jejich šéf Ivan Bartoš zveřejnil, že právě jemu dá hlas. Hilšer tvrdí, že se mu ozvali i od Zelených, TOP 09 či lidovců. Na spolupráci se však zatím s nikým nedomluvil.

„Mluvil jsem s ním před volbami a popřál mu hodně štěstí. Ale strana pana Hilšera neoslovila,“reagoval včera šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Nejbližší politickou aktivitou jedenačtyř­icetiletéh­o onkologa bude podpora Jiřího Drahoše ve druhém kole boje o Hrad. Zvažuje dokonce, že by pro něj natočil video. (rel)

Překvapení prvního kola prezidents­ké volby: lékař Marek Hilšer získal téměř devět procent hlasů. Nyní přemýšlí, jak svou oblibu využít, a uvažuje o vstupu do politiky. „Nemá cenu třeba tři roky otálet,“říká v rozhovoru pro MF DNES. A přiznává, že už dostal nabídku od několika politickýc­h stran, mimo jiné od Pirátů. Právě jejich předseda Ivan Bartoš před prvním kolem veřejně prohlásil, že bude Hilšera volit. Neúspěšný prezidents­ký kandidát bude kandidovat zřejmě do horní komory parlamentu.

Jaký je váš další plán? Budete kandidovat do Senátu?

Teď mi různě volají…

Myslíte politické strany?

Ano. Z nejrůznějš­ích částí spektra. Budu o tom nějak přemýšlet, ale zatím to není nic definitivn­ího.

Je vám mezi stranami, které vás oslovují, některá názorově blízká?

Řekl bych, že je to takové spektrum demokratic­kých stran. To znamená Piráti, Zelení, KDU, TOP 09 a tak dále…

Senát je tedy tím místem, kam byste chtěl zamířit?

Je mi to nejblíže. Asi nemá smysl to nějak odkládat, protože je třeba pracovat s tou podporou, kterou mám nyní. Senát se logicky nabízí.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš vás poměrně jasně podpořil před prvním kolem. Budete to zohledňova­t při svém výběru?

Uvidím, potřebuji se nějak dát dohromady, popřemýšle­t o tom, co bude. Říkal jsem svým voličům a lidem, kteří mě podpořili, že cítím z jejich strany velkou důvěru, a pokud mě vyzývají, abych dál setrval, abych to nevzdával, je to pro mě velký závazek. Asi by byla škoda to hodit za hlavu. Ale nechci dělat politiku pro politiku nebo pro nějaké funkce. Pokud bude zajímavý projekt, kam bych se mohl zapojit a kde by to mělo smysl, tak to zvážím. Teď je důležité dotáhnout druhé kolo a vyvinout energii na podporu pana Drahoše.

Jak konkrétně bude vaše podpora Jiřímu Drahošovi vypadat?

Mohu oslovit své podporovat­ele na sociálních sítích, tak možná natočím nějaké video nebo něco takového. Ale je brzo, v pondělí jsem byl už v práci, takže jsem o tom moc nepřemýšle­l. Pokud mě pan Drahoš kontaktuje, tak tomu budu nakloněn.

 ?? Foto: MAFRA ?? V politice zůstanu Marek Hilšer už byl v pondělí v práci, z veřejného života však nezmizí.
Foto: MAFRA V politice zůstanu Marek Hilšer už byl v pondělí v práci, z veřejného života však nezmizí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia