MF DNES

Olympijská hokejová nominace

- — Jan Daněk

Mohl si připadat jako licitátor na dražbě. Když se včera na plátně objevila tvář a kratičká vizitka každého hokejového olympionik­a, trenér Josef Jandač jako moderátor s mikrofonem vychvalova­l jejich přednosti.

Nejčastěji volil slova spolehlivo­st, zkušenost nebo sehranost.

„Pochopitel­ně budou pokračovat dál dohady, koho jsem opomenul a koho jsem měl vzít. Ale je to věc názoru a jak to vnímáme my trenéři,“řekl reprezenta­ční kouč Jandač.

Jste rád, že nominací skončilo období spekulací a úvah, s kým jet na olympiádu?

Pořád to bude živé, do prvního olympijské­ho zápasu zbývá strašně moc utkání v jednotlivý­ch soutěžích. Může se stát cokoliv.

Informoval jste reprezenta­nty o nominaci v předstihu?

Někteří to věděli, někteří se to dozvěděli z přímého přenosu. Měl jsem v televizi i přímý hovor na Milana Gulaše, který se ve 32 letech dostává na první velkou akci. A jsem rád za tenhle příběh. Milan pode mnou začínal v Budějovicí­ch, hokejově a mentálně vyspěl a vyzrál, je z něj bezvadný chlap a věřím, že naváže na výkony z extraligy. Věřím, že důvěru vrátí.

Kdy jste nad nominací dumal nejvíc?

Neřekl bych, že by byla extra zamotaná. Samozřejmě jsem řešil zdravotní stav těch kluků, o kterých jsem věděl, že nejsou úplně fit. Definitivn­ě jsem zaklapl počítač včera (v neděli) v deset večer. Před Světovým pohárem se nám stalo, že vypadli Gudas, Krejčí a Hertl. Najednou nemáte tři hráče z prvních dvou pětek a musíte to měnit. Nyní jsme na případné omluvenky připravení.

Bez hráčů NHL oslabily výrazně zámořské velmoci. Cítíte, že vzrostly české naděje?

Nechtěl bych spekulovat, kdo má, nebo nemá jaké šance. Máme šanci jako šest sedm dalších týmů. Všichni se shodneme, že největší favorité budou Rusové a pro ostatní je to medailově hodně otevřené.

Co očekáváte od vašeho výběru?

Snad uděláme výbornou partu. Když se něco uhrálo, parta fungovala. A věřím, že tomu pomůžeme i my trenéři.

 ??  ??
 ??  ?? Vyřkl verdikt Trenér Josef Jandač včera představil 25 olympionik­ů.
Vyřkl verdikt Trenér Josef Jandač včera představil 25 olympionik­ů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia