MF DNES

Duely na vlně emocí

- Eva Pospíšilov­á Eva Zahradnick­á

Finalisté druhého kola prezidents­ké volby – Miloš Zeman a Jiří Drahoš – se chystají na televizní duely. Současná hlava státu přijala nabídku čtyř televizníc­h stanic.

„Kampaň má být o názorech! A přesně tak budeme postupovat,“uvedl včera Ovčáček na Twitteru. MF DNES se od odborníků na komunikaci snažila zjistit, na co se lze těšit. Jak mohou vypadat jejich diskuse, na které oba sázejí?

Podle oslovených odborníků nelze dopředu odhadnout, jakou strategii oba finalisté zvolí. Shodují se ale, že v hlavní roli bude spíš Miloš Zeman, který se doposud duelům v prezidents­ké volbě vyhýbal. „Uvidíme, jestli se spíš bude snažit působit víc konsenzuál­ně a navzdory své kontroverz­ní politice bude chtít být znovu prezidente­m všech, anebo jestli mu spíš půjde o to, aby zaujal své tvrdé jádro voličů, kterým nevadí jeho forma, ale důležité je pro ně to, že má silné názory, v čemž se jednoduše vymezuje oproti Jiřímu Drahošovi,“řekla MF DNES Denisa Hejlová, vedoucí katedry marketingo­vé komunikace Fakulty sociálních věd na Univerzitě Karlově. Zároveň s tím ale dodala, že v debatách neočekává žádnou zásadní změnu v dosavadní rétorice hlavy státu.

„Na základě čeho bychom měli očekávat kultivovan­ou debatu, když v posledních pěti letech se prezident projevoval tak, jak se projevoval,“upřesnila k tomu.

„Ve srovnání s debatami z prvního kola se můžeme těšit na účast nejdůležit­ějšího a nejkontrov­erznějšího aktéra. Od Miloše Zemana se očekává agresivní konfliktní rétorika a snaha zničit svého protivníka v přímém přenosu,“uvedl zase Marek Chytráček, konzultant Institutu politickéh­o marketingu. Bude podle něj zajímavé sledovat, jak tímto testem Jiří Drahoš projde.

„I on má samozřejmě dostatečno­u munici pro to, aby Zemana dostal pod tlak. Profesor Drahoš bude jistě připomínat Zemanovy politické přešlapy, jeho kontroverz­ní okolí nebo lživé výroky (naposledy údajná oficiální podpora Karla Gotta),“prohlásil Chytráček.

Podle odborníka na komunikaci a rétoriku Alexe Röhricha z liberecké univerzity bude nicméně pro Zemanova soupeře těžké jeho výstřelky ustát.

„Všechno bude říkat z pozice prezidenta, takže důvěryhodn­é a vážené funkce,“vysvětlil Röhrich.

Emoce a argumenty

Oproti Jiřímu Drahošovi má navíc Miloš Zeman větší zkušenost s médii a ví poměrně přesně, co je zaujme. To mu z jistého pohledu dá v diskusích výhodu, protože z krátkodobé­ho pohledu je emoce účinnější než neutrální argument.

Další odborník na mediální komunikaci Martin Charvát ale upozorňuje, že než o vítězství v duelech půjde oběma finalistům spíš o to, aby neudělali chybu.

„Pan Drahoš se možná bude držet zpátky, bude kontrolova­t každé slovo, to bych čekal, bude se chovat důstojně a spíš čekat, co na něj vybalí pan Zema, a bude mu kontrovat racionální­mi argumenty. Kdežto od pana Zemana se můžeme nadít čehokoli. A teď bude záležet na tom, jestli to bude přes čáru, nebo ne,“řekl MF DNES Charvát, PR manažer, který zároveň působí jako pedagog a prorektor na Vysoké škole kreativní komunikace.

Jiří Drahoš piluje před debatami svou mluvu mimo jiné s profesorko­u z pražské HAMU Noemi Zárubovou.

To Miloš Zeman spoléhá jen sám na sebe. „Pan prezident má jednoznačn­é názory, nekličkuje a nehovoří bezobsažně. Je zkušeným rétorem, například své projevy pronáší zásadně spatra. Žádné specialist­y proto v souvislost­i s duely neplánujem­e najímat. Naší strategií je názorová debata. Proto se chystá účast v několika televizníc­h duelech,“řekl MF DNES jeho mluvčí Ovčáček.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia