MF DNES

Tyrkys pro Drahoše V

-

Karel Hrubeš reportér MF DNES

závěru kampaně před prvním kolem prezidents­kých voleb byla jednou z nejvýrazně­jších akcí „tyrkysová revoluce“Pavla Fischera. Ten sice nakonec neuspěl, ale získal přes deset procent hlasů. který byl Fischerový­m kreativcem a „revoluci“de facto řídil, si je jist, že její zastánci podpoří před druhým kolem volby Jiřího Drahoše.

Jakub Hussar, Kdo pro Pavla Fischera vymyslel „tyrkysovou revoluci“?

Ta myšlenka přišla z Olomouce. Byl to pan Jiří Jirák, což je hudebník ze skupiny Nylon Jail, který tu myšlenku uvedl do chodu.

Proč tyrkysová? Je to dost specifický odstín...

Když jsme vymýšleli první verzi vizuálu pana Fischera, spolu s designérem jsme si říkali, že máme málo času a je třeba vybrat nějakou výstražnou barvu, která je křiklavá a nepřehlédn­utelná. Specifická. Dali jsme si na paletu několik barev a Pavel má zářivě modré oči. Takže ta modrá to jednoznačn­ě vyhrála.

Vaše práce byla protlačit tu barvu do obecného povědomí?

Měli jsme připravený poměrně jasný jízdní řád strategie, protože času bylo hodně málo. Gradace kampaně byla vymyšlená den po dni. V praxi to nejvíc „rozjeli“Moraváci. Věděli, že tam pojedeme na setkání příznivců, a ta událost se rychle rozšířila. Byl to poslední víkend před volbami a zvedla se obrovská vlna aktivních lidí, kteří tomu dali ještě přesah tím, že to pojali za myšlenkovo­u a názorovou revoluci.

Tento koncept kampaně byl prý původně přichystan­ý pro Jiřího Drahoše...

O tom nic nevím. Ale jelikož pan Drahoš zachází s emocemi velmi střídmě, nedovedu si představit, že by tenhle koncept mohl být uplatněn na jiného kandidáta.

Hlavní otázkou teď je, zda voliči Pavla Fischera budou automatick­y volit Jiřího Drahoše, nebo ne. Máte analýzu, jaké lidi pan Fischer reprezentu­je? Je to z velké části katolická komunita?

To bych určitě nesouhlasi­l. Já sám jsem liberální ateista a jsem příkladem toho, že pan Fischer spojuje lidi napříč spektrem. Dělali jsme si interní ankety a analýzy a opravdu to není tak, jak říkáte. Jde o všechny názorové skupiny a politické strany mimo extremisti­ckých a o všechny generace voličů. Podobně to bylo i mezi dobrovolní­ky. V průzkumu STEM Pavel Fischer vyhrál mezi lidmi do třiceti let a těmi, kteří se zajímají o politiku a mají vysokou školu. Ale nejde to úplně zobecnit na jednu konkrétní skupinu.

Dá se však předvídat, jestli se většina jeho voličů skutečně přikloní k Jiřímu Drahošovi? Například pro katolíky budou některé jeho názory problemati­cké.

Jsem přesvědčen, že lidé vezmou rozum do hrsti. Pavel Fischer má u svých voličů velkou autoritu. A když explicitně podpořil Jiřího Drahoše, myslím si, že ho drtivá většina jeho voličů uposlechne. Dokonce se lidé rozdělili na dva tábory: část chce pana Drahoše jen volit a část mu chce pomoct i coby dobrovolní­ci. Naším cílem bylo, aby na Hradě nebyl Miloš Zeman.

Takže tyrkysová revoluce se teď přece jen přelije k Jiřímu Drahošovi?

Myslím, že část lidí se zapojí, ale hlavně mu dají svůj hlas, což je myslím rozhodujíc­í část té podpory. Hlavně jít volit.

Další neúspěšný kandidát Michal Horáček oznámil, že Jiřímu Drahošovi přenechá své billboardy. Nabídnete mu něco podobného?

Ne, billboardy nám už skončily. Měli jsme je nasmlouvan­é jen do konce roku a nemáme žádné inzertní plochy, které bychom mohli nabídnout. Náš zůstatek na účtu snad vystačí na pokrytí nákladů finále volební kampaně. Budeme rádi, když skončíme na nule. Výdaje poslední dny opravdu rostly, takže nemáme fyzicky nic, co bychom panu Drahošovi mohli nabídnout.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Jakub Hussar, autor „tyrkysové revoluce“ Třetí místo Pavel Fischer dostal ve volbách 10,23 procenta hlasů.
Foto: Dan Materna, MAFRA Jakub Hussar, autor „tyrkysové revoluce“ Třetí místo Pavel Fischer dostal ve volbách 10,23 procenta hlasů.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia