MF DNES

Muzeum totalitní vojny ve Strašicích

- Výletník Jakuba Pokorného redaktora MF DNES

Na fotce v muzejní expozici pózují vojáci první poválečné posádky ve Strašicích ještě z roku 1945. Poznámka pod fotkou upozorňuje, že jeden z nich na fotce má uniformu americkou a další mundúr wehrmachtu. Nosili tenkrát, co se dalo. Absurdita jak z Hlavy XXII. nebo ze Švejka.

Vedle je vystavena čepice „brďačka“zvláštního střihu, kterou nosili vojenští lesníci, aby se odlišili od civilů i ostatních vojáků v kraji, kde se to uniformami jen hemžilo.

Málokterý kraj je tak „vojenský“jako Brdy. Na jejich úpatí ve Strašicích najdete dobře „utajené“Muzeum Středních Brd, které funguje dnes už dokonce ve dvou budovách a jeho tématem je hlavně armáda.

I když si dnes „zakázané Brdy“spojujeme hlavně s komunistic­kou érou, vojenský újezd tam fungoval skoro sto let už v časech první republiky.

Dnes jsou Brdy otevřené veřejnosti a turisté tam vyznačili skoro 150 kilometrů nových tras.

V dobách po druhé světové válce tam však za vstup do zapovězené­ho prostoru hrozilo i obvinění ze špionáže. Nebyla to žádná legrace.

V muzeu nechybí ani ochutnávka místní historie včetně nakašírova­ného protiletec­kého krytu ve sklepě a unikátních fotek dřevěné makety plzeňské Škodovky, kterou zbudovali Němci jako návnadu pro spojenecké bombardéry.

Vojenská muzea se většinou budují v místech slavných i neslavných bitev, ale tohle je muzeum všední vojny. Panuje tu atmosféra jak v Černých baronech či Tankovém praporu. Hned za oknem se rozpadá zbytek kasárenské­ho areálu.

Najdete zde všechny myslitelné druhy zbraní a uniforem, propagandi­stické plakáty nebo dálnopis, který má klávesnici v latince i azbuce. Zlatým hřebem „zážitkové expozice“je turistická ubytovna ve vojenském stylu. Spí se tam na stejných kavalcích, jaké jsou k vidění o pár místností dál na historický­ch fotkách.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia