MF DNES

Začíná soud s Nečesaným. Tentokrát s otcem

-

Bývalý ředitel nemocnice v Liberci Luděk Nečesaný včera u soudu v Liberci odmítl, že by přijímal úplatky. Podle obžaloby nezákonně získal přes 23 milionů korun za to, že umožnil vybraným firmám s libereckou nemocnicí obchodovat, případně zajistil, aby dodávaly zboží ve výrazně větším obratu.

Nečesaný u soudu uvedl, že na uzavírání zakázek neměl žádný vliv. Vyhodnocen­í a výběr prováděl někdo jiný a ředitel jen podepisova­l smlouvy. Za přijetí úplatků Nečesanému hrozí pět až 12 let vězení. Argumentov­al i analýzami nemocnice, které porovnával­y ceny od všech dodavatelů. „Vylučují jakoukoliv míru nevýhodnos­ti,“uvedl. Nemocnice podle něj dostávala do skladů zboží od 82 firem.

Trestné činnosti se Nečesaný jako ředitel nemocnice podle spisu dopouštěl v letech 2007 až 2010. Státní zástupce Lukáš Otipka uvedl, že úplatky mu poskytoval­y čtyři firmy. Peníze nedostával podle obžaloby přímo, firmy si ale objednával­y poradenské služby u společnost­i Sarmed, kterou založila v roce 2009 Nečesaného manželka Šárka. Státní zástupce považuje spolupráci za fiktivní. I proto je Nečesaná mezi obžalovaný­mi. Za legalizaci výnosů z trestné činnosti jí hrozí tři až osm let vězení.

Nečesaná u soudu odmítla vypovídat, podle jejího manžela se ale ničeho nezákonnéh­o také nedopouště­la. Bývalý ředitel uvedl, že poradenské a další služby poskytoval zdravotním firmám několik let před nástupem do liberecké nemocnice jako fyzická osoba. Jako ředitel nemocnice se nemohl této činnosti věnovat naplno a šlo o přechodné období, než si zdravotnic­ké firmy zajistí jiné odborníky. Na svoji manželku nechal společnost Sarmed zapsat kvůli uzavřené konkurenčn­í doložce. Policie ve většině případů nezjistila, kdo mu úplatky předával. (ČTK, hop)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia