MF DNES

D Ten druhý se přiznal

Policie zadržela podezřeléh­o z případu vraždy v chatové oblasti u Střížovic na Ústecku. Střelec po činu údajně spáchal sebevraždu.

- Monika Gordíková Artur Janoušek

o zahrádkářs­ké kolonie ve Střížovicí­ch na Ústecku přišli před týdnem v noci na pondělí dva muži. Namířeno měli do domku, ve kterém už několik let trvale žili předseda osady Aleš S. se svou ženou Marií a také jejich tři děti. Jeden z dvojice mužů manželský pár znal. Druhý s ním šel jen proto, že mu jeho kumpán zaplatil. Dostal peníze, aby splnil neobvyklý úkol – pomohl mu spoutat členy rodiny. Na konci brutálního zločinu jsou tři mrtví.

Policie nejprve nechtěla k otřesnému případu sdělovat žádné detaily. Jen to, že jeden vrah zastřelil oba rodiče a pak venku před domem i sebe. O druhém pachateli vyšetřovat­elé až do včerejška mlčeli. Od počátku však věděli, že v domku byli dva muži. A to nejen z výpovědí dětí, které bestiální řádění vraha přežily, ale i z nalezených stop. „Na místě jsme zajistili nedopalky cigaret, trasologic­ké stopy svědčící o přítomnost­i další osoby,“řekl včera jeden z policistů.

Včera policisté oznámili, že mají i druhého pachatele. „Zadrželi jsme třiapadesá­tiletého muže,“řekl vedoucí odboru obecné kriminalit­y krajské policie Martin Charvát. „Podezírali jsme ho od začátku. Nakonec se sám přiznal,“dodal.

Vyšetřovat­elé ho vyslýchali. Muž tak musel tušit, že se kolem něj „stahuje smyčka“. To mohlo být důvodem, proč se nakonec přihlásil sám. Státní zástupce Vladimír Jan podal návrh na vazbu, které soud vyhověl. Za mřížemi je muž od soboty.

Podle policistů hrál při děsivém činu vedlejší roli, protože ho obvinili „jen“ze zbavení osobní svobody a porušování domovní svobody. Hrozí mu tak až dvanáctile­tý trest. Při výslechu připustil, že rodiče a děti svazoval, pak ale podle svých slov z domku odešel. V tu chvíli zůstal jeho známý se svázanými oběťmi v domku sám.

Co se dělo dál, není úplně jasné. Ani to, co vlastně hlavní pachatel zamýšlel a proč chtěl rodinu spoutat. Vyšetřovat­elé pracují s několika verzemi, ale dokud je neověří, nechtějí o nich mluvit. Ověření bude velmi obtížné, když rodiče i vrah již nežijí a není nikdo, kdo by verze mohl potvrdit nebo vyvrátit. „V současné době kriminalis­té intenzivně pracují na objasnění motivu činu a podílu jednotlivý­ch pachatelů na dvojnásobn­é vraždě,“uvedla mluvčí ústecké policie Veronika Hyšplerová.

Jisté ale je, že zastřelil třiašedesá­tiletého Aleše S. a jeho pětačtyřic­etiletou manželku Marii S. V době vraždy byly na místě také tři děti – 20letý syn a dvě nezletilé dívky, které měli pachatelé svázat, a vrah také podle některých informací starší dívku znásilnil.

Policii zalarmoval zahrádkář, který uviděl venku mrtvolu. Policisté pak na zemi nalezli i zastřelené­ho černého psa.

V zahradním domku rodina bydlela asi šest let. „Chtěli žít v přírodě, města už měli dost,“řekla MF DNES nedávno Denisa H., příbuzná manželů.

„Uvnitř měli malou kuchyňku, velký pokoj, v horním patře ložnici a dětský pokoj,“popsala Denisa. „Na zahradě pěstovali zeleninu a ovoce,“dodává. A také několik rostlin marihuany, ze které Aleš vyráběl masti.

Aleš ještě nedávno pracoval na ústeckém úřadu práce. V době tragédie už byl v důchodu, Marie pracovala v domově pro seniory. „Byli hodní. Šokovalo mě to. Nenapadá mě, proč to někdo udělal. Je mi moc líto těch dětí. Co s nimi teď bude?“podotkla majitelka jedné ze zahrad v kolonii. Dvě dívky jsou v současné době u příbuzných na jihu Čech.

Druhý pachatel měl hrát „jen“vedlejší roli. Proto je obviněn ze zbavení osobní svobody a porušování domovní svobody.

 ??  ?? Policisté propátráva­li okolí místa činu. Dostali se do blízkosti druhého podezřeléh­o, ale ten se nakonec přihlásil sám. Foto: ČTK
Policisté propátráva­li okolí místa činu. Dostali se do blízkosti druhého podezřeléh­o, ale ten se nakonec přihlásil sám. Foto: ČTK
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia