MF DNES

Na nové bydlení nemají, opravují proto to staré N

Podnikání v oblasti rekonstruk­cí zažívá boom. Modernizac­i plánuje každý třetí majitel nemovitost­i postavené před rokem 2000.

- Jana Divinová redaktorka MF DNES

ové byty jsou drahé a je jich málo. Lidé se proto čím dál tím častěji rozhodují pro rekonstruk­ci stávajícíh­o bydlení. Nejvíce bytů chybí v Praze a Brně. Nedostatek cenově přístupnéh­o bydlení v metropoli vyhnal cenu (říjen 2017) na 93 100 korun za metr čtvereční. To je meziročně o 15 procent více.

Lidem nenahrává ani zpřísňován­í podmínek hypoték. „Očekáváme, že až třetina zájemců o hypotéky z roku 2016 bude v dalších letech preferovat cenově výrazně dostupnějš­í rekonstruk­ci stávající nemovitost­i oproti nákupu nemovitost­i nové,“řekl Lukáš Smetana, ředitel společnost­i ProBydlení.

Boom rekonstruk­cí potvrzuje i nedávný průzkum Českomorav­ské stavební spořitelny (ČMSS), podle kterého se v nejbližšíc­h letech chystá částečně nebo celkově rekonstruo­vat své bydlení až polovina českých domácností. Ještě před dvěma lety to přitom bylo jen 35 procent.

Ti, kteří si koupili starší nemovitost za účelem dalšího pronájmu, provádějí rekonstruk­ci ve většině případů. Investiční­ch nemovitost­í je podle statistik Maxima Reality na trhu zhruba 15 procent.

Češi bydlí draze

Bydlení Čechů je ve srovnání s průměrem Evropské unie horší. Podle Eurostatu obyvatelé Česka v průměru zaplatí za náklady spojené s bydlením 26 procent ze své celkové spotřeby. „Náklady na bydlení v ČR

patří v Evropě v poměru k celkovým výdajům domácností na jejich spotřebu mezi nejvyšší. Průměrná velikost bytu je přitom menší než je průměr v EU,“vysvětluje místopředs­eda představen­stva ČMSS Jochen Maier. Zatímco v Unii má průměrné bydlení rozlohu 96 m2, v Česku je to jen 78 m2. Podle průzkumu ČMSS je s velikostí svého bytu nespokojen­o téměř 300 tisíc domácností, což je 6,4 procent. Kromě toho je české bydlení starší. V průměru je to 53 let.

„Hlavním důvodem nespokojen­osti s bydlením jsou právě vysoké náklady na bydlení, které vadí čtvrtině

domácností,“sdělil Maier. Téměř 14 procentům pak podle průzkumu vadí hluk, znečištěné okolní prostředí, vandalismu­s a kriminalit­a v blízkosti, vlhkost, velikost či nedostateč­ná světlost bytu.

Firmy mají žně

Zvýšený zájem o rekonstruk­ce potvrdily všechny oslovené stavební firmy. „Tento trend se začíná naplno projevovat v posledních dvou letech, kdy se projevil ekonomický růst. Lidé mají peníze a nebojí se investovat do zvelebení nemovitost­i,“sdělil MF DNES Jan Silber ze společnost­i Svět interiérů a dodal, že z pohledu zákazníků je nyní ideální doba na rekonstruk­ci.

Za rozvoj segmentu může i to, že Česko patří mezi země s nejmenším podílem nájemního bydlení. Ti, co si to mohou dovolit, si pořizují vlastní nemovitost. Průzkum ČMSS totiž ukázal, že 76 procent obyvatel Česka považuje bydlení za vhodnou investici do budoucna.

Až trojnásobn­ý nárůst poptávek oproti stejnému období v loňském roce zaznamenal Petr Nosek ze společnost­i AZ-Reko.

Podle jednatele rodinné stavební firmy Ing. Josef Nedělník Petra Nedělníka roste hlavně poptávka po kompletníc­h rekonstruk­cích bytů ve vyšším standardu. Výjimkou ale nejsou ani částečné rekonstruk­ce.

Nejčastěji lidé rekonstruu­jí kuchyň, a to až v 29 procentech. Zhruba 13 procent domácností rekonstruu­je dětský pokoj. Na třetím místě jsou výměny dveří, oken a podlah. Vyplývá to z průzkumu projektu ProBydlení a realitní kanceláře Maxima Reality, který byl proveden v letech 2015/2016 na vzorku 1 069 klientů, kteří si na trhu kupovali starší byt nebo plánovali rekonstruk­ci.

Rostoucí zájem o rekonstruk­ce povede podle Noska ze společnost­i AZ-Reko k několika zásadním změnám. „Klienti už si nebudou vybírat stavební firmy na rekonstruk­ce, ale stavební firmy si naopak budou vybírat klienty,“dodal Nosek s tím, že vysoká poptávka po řemeslech povede k růstu cen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia