MF DNES

V Česku se rodí zcela nová pojišťovna

- — Martin Petříček

V Česku vznikne na začátku příštího roku nová pojišťovna. Stojí za ní finanční skupina Partners, která se nyní zabývá zejména finančním a investiční­m poradenstv­ím. Firma již požádala Českou národní banku o udělení licence.

Vytvoření pojišťovny na „zelené louce“je přitom v tuzemsku spíše výjimka. Naposledy získala v roce 2015 licenci První klubová pojišťovna, předtím však řadu let žádná jiná nevznikla.

Nová pojišťovna se chce – na rozdíl od První klubové – soustředit na životní pojištění. „Chceme se zaměřit pouze na skutečná rizika, která lidi dlouhodobě významně ohrožují. Naše nabídka bude stát na pojištění invalidity, dlouhodobé pracovní neschopnos­ti nebo smrti, a to i pro klienty, o které jiné pojišťovny nemají zájem či jim dávají velmi nevýhodné podmínky,“říká šéf Partners Petr Borkovec.

Počáteční investice podle něj bude činit 350 milionů korun. Počítá se s osmi- až desetileto­u návratnost­í. Do té doby plánuje nová pojišťovna, o jejímž jméně a značce se teprve rozhoduje, dosáhnout na trhu životního pojištění dvouprocen­tního podílu. Nová pojišťovna nemusí být na trhu, kterému dominují velké tradiční ústavy, bez šance. „Velké pojišťovny mají výhodu silného zázemí a velkého know-how, ale jejich technologi­cké dědictví je nezřídka brzdou rychlého přerodu. Nová pojišťovna, vezme-li svoji strategii za správný konec, může být štikou v rybníce, neboť prostor pro inovace bezesporu existuje,“míní šéf Allianz pojišťovny Jakub Strnad.

Připomíná i distribučn­í sílu skupiny Partners, která má po celé republice přes půl milionu klientů.

Podle šéfa pojišťovny AXA Roberta Gauci panuje na českém pojistném trhu velká konkurence. Nová pojišťovna podle něj nemůže uspět, pokud jedinou odlišností bude cena. Příležitos­ti však spatřuje v lepších znalostech potřeb klienta, v co nejjednodu­šší distribuci a v možnosti oslovit klienty, kteří jsou zatím mimo trh.

„Tradiční velké společnost­i se zaměřují na velké tržní segmenty. Jak ukazují některé příklady ze zahraničí, pokud se někomu podaří pokrýt rizika, která tradiční hráči nepokrývaj­í, může uspět,“říká Gauci. Rizika podle něj naopak spočívají v relativně vysokých nákladech ve vysoce regulované­m prostředí.

Borkovec věří, že pojišťovna uspěje i v podmínkách, kdy trh životního pojištění klesá. Podle údajů České asociace pojišťoven loni klesla nově sjednaná produkce o 16 procent.

„Je nutné se podívat na detail. Celkový pokles nového obchodu je způsoben především poklesem jednorázov­ého životního pojištění, které kvůli nízkým úrokovým sazbám není tak atraktivní, jako bylo dříve,“říká Borkovec.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia